Het Belang van Limburg

EU opent achterpoor­tje voor palmolie in diesel

Palmolie drie keer zo schadelijk voor het klimaat als gewone diesel

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De Europese Commissie zet biobrandst­of op basis van palmolie op het strafbankj­e. Diesel op basis van palmolie is niet duurzaam. Tegelijk worden achterpoor­tjes om palmolie alsnog te gebruiken, opengezet, vindt de ngo Transport & Environmen­t. “De Europese Commissie geeft met de ene hand wat met de andere werd weggenomen”, zegt Laura Buffet van Transport & Environmen­t.

De Europese Commissie oordeelde vorige week dat de productie van palmolie de oorzaak is van aanzienlij­ke ontbossing en dus niet langer past in het kader van de Europese doelstelli­ngen op het vlak van groene brandstoff­en. Vorig jaar werd er in het Europees Parlement al gestemd over een uitfaserin­g van palmolie als ingredient van biodiesel vanaf 2023 en een totaal verbod in 2030. Vandaag bestaat zo’n zeven procent van de diesel aan de pomp uit zogenoemde biobrandst­offen. Vandaar de benaming B7 aan de pomp. Biobrandst­offen zijn brandstoff­en op basis van onder meer soja-, koolzaad- en palmolie, maar ook van allerlei vetten en oliën. Tegen 2020 zal het aandeel biobrandst­of toenemen tot 10 procent, tegen het jaar 2030 zelfs tot 14 procent. Omdat biobrandst­offen hernieuwba­ar zijn, worden ze gezien als een duurzaam alternatie­f voor fossiele brandstoff­en. Zolang biobrandst­offen worden geproducee­rd van afval, klopt dat ook, maar bij biobrandst­offen op basis van landbouwge­wassen is het effect op het klimaat desastreus. In landen als Indonesië en Maleisië worden grote stukken waardevol regenwoud systematis­ch gekapt. In Indonesië alleen al werden de voorbije drie jaar 130.000 hectare regenwoud gekapt om palmolie te kunnen produceren. Palmolie brengt bovendien de biodiversi­teit in het gedrang.

Kentering

Terwijl het gebruik van palmolie voor de cosmetica- en voedingsin­dustrie de voorbije tien jaar geleidelij­k is gedaald, is het gebruik van palmolie als biobrandst­of fors gestegen. Vandaag bestaat ongeveer 7,5 procent van de biobrandst­of die aan gewone diesel wordt toegevoegd uit palmolie. Palmolie is als biobrandst­of al langer omstreden. Het is maar liefst drie keer schadelijk­er dan fossiele diesel, terwijl sojaolie twee keer slechter is voor het milieu. Vorig jaar was er in België voor het eerst een daling van het gebruik van palmolie als brandstof, maar die daling werd meteen teniet gedaan door het gebruik van sojaolie, dat fors is gestegen. Om de lont uit het handelscon­flict van de EU met de Verenigde Staten te trekken, werden de importtari­even voor Amerikaans­e soja namelijk geschrapt.

Achterpoor­tjes

De Europese Commissie zette echter ook een aantal achterpoor­tjes open, vindt de ngo Transport & Environmen­t, zodat palmolie toch nog gebruikt kan worden, en zelfs evenveel als nu. De Commissie deed dit onder druk van Maleisië en Indonesië, die hadden gedreigd met een handelsoor­log.

Zo is het nog steeds mogelijk om palmolie te gebruiken die wordt gewonnen op grond die niet voor iets anders wordt gebruikt en op onafhankel­ijke plantages van maximum vijf hectare. Volgens T&E zal dat de ontbossing niet tegenhoude­n, omdat dit juist het businessmo­del is van sommige grote producente­n. “Je kan diesel op basis van palmolie niet eerst bestempele­n als niet duurzaam, en vervolgens alle achterpoor­ten opzetten”, aldus Laura Buffet van T&E.

 ?? FOTO REUTERS ?? Onder druk van Maleisië en Indonesië zette de Europese Commissie een aantal achterpoor­tjes open zodat palmolie toch nog in brandstof gebruikt kan worden.
FOTO REUTERS Onder druk van Maleisië en Indonesië zette de Europese Commissie een aantal achterpoor­tjes open zodat palmolie toch nog in brandstof gebruikt kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium