Het Belang van Limburg

Sociale huurders boos over hoge factuur voor grasmaaien

Senioren De Rijzillen dringen aan op oplossing bij OCMW

- Zahra BOUFKER

De bewoners van De Rijzillen, een wijk met seniorenwo­ningen in Heusden-Zolder, zijn boos. Ze nemen het niet dat de gemeente hen plots 40 à 50 euro per kwartaal aanrekent voor het groenonder­houd in hun wijk. De gemeente werkt aan een oplossing.

In de Rijzillen in Heusden-Zolder wonen voornameli­jk alleenstaa­nde ouderen in de kleine seniorenwo­ningen. Ze zijn boos op het gemeentebe­stuur omdat ze plots moeten betalen voor het groenonder­houd in hun wijk. “Vroeger moesten we niets betalen en werd het gras hier netjes gemaaid. Sinds een jaar rekent het OCMW ons hiervoor een kost aan”, zegt buurtbewon­ers Gustaaf Jooken (87). “Ik vind dat schandalig. Mijn tuintje is bovendien niet groter dan 10 vierkante meter. Er staan in onze wijk maar vijf bomen die ze snoeien. En toch loopt de factuur om de drie maanden op.”

“In de zomer toen het zo heet was, was hier geen werk. In de winter ook niet, dan wordt het gras niet gemaaid”, zegt Joseph Deferme (77). “Waarom moeten wij dan toch 40 à 50 euro per kwartaal betalen? Dat is voor mij als alleenstaa­nde heel veel geld.” Volgens Simone Claes (78) staat in het huurcontra­ct niets over de betaling van het groenonder­houd. “Dat is zo nooit afgesproke­n.” Irene Cali (64) treedt haar bij. “Wij zijn sociale huurders en heb- ben het zo al moeilijk om rond te komen. Ons nu verplichte­n om elk kwartaal 40 à 50 euro te betalen, kan niet.”

Klacht

De bewoners willen dat het OCMW en het gemeentebe­stuur zoeken naar een oplossing. Ze hebben al klacht ingediend bij het OCMW, maar kregen naar eigen zeggen te horen dat ze maar moeten vertrekken als het hen niet aanstaat. “Je verwacht toch als de hele buurt klaagt, dat er tenminste geluisterd wordt”, zegt Edgard Claes. Zijn zoon Luc wil zelfs het gazon van alle inwoners maaien, maar dat mag niet. “Ik mag mijn eigen vader niet helpen, schandalig toch.”

We rekenen die kosten inderdaad sinds een jaar door aan de huurders. Agentschap Wonen heeft ons erop gewezen dat we dat moeten doen

Yasin GUL

Schepen

Openbaar domein

Schepen van Bijzondere comité sociale dienst Yasin Gül (CD&V-Groen) werkt aan een oplossing. “We rekenen die kosten inderdaad sinds een jaar door aan de huurders”, zegt hij. “Die opdracht kregen we na een inspectie van het Vlaams Agentschap Wonen. We zijn nu wel aan het bekijken of we de factuur in eerste instantie kunnen opdelen in maandelijk­se bedragen. We zijn ook bereid naar een oplossing te zoeken voor bewoners die deze facturen niet kunnen betalen. Op langere termijn zullen we ook bekijken of we die groene plekken kunnen omzetten in openbaar domein. Op die manier kan het gemeentebe­stuur het onderhoud alsnog op zich nemen”, aldus Gül.

 ?? FOTO ZB ?? De bewoners van De Rijzillen moesten vroeger niets betalen voor het onderhoud. “Er staan hier amper bomen en onze voortuintj­es zijn niet groter dan 10 vierkante meter.”
FOTO ZB De bewoners van De Rijzillen moesten vroeger niets betalen voor het onderhoud. “Er staan hier amper bomen en onze voortuintj­es zijn niet groter dan 10 vierkante meter.”
 ?? Foto ZB ?? Het groen in de wijk is vrij beperkt.
Foto ZB Het groen in de wijk is vrij beperkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium