Het Belang van Limburg

Werf De Motten klaar in september

- Dirk ROEFFLAER

De werken in het Tongerse stadspark De Motten zullen tegen de septemberk­ermis klaar zijn. Voor de omwonenden en de handelaars in het werfgebied is dat geen dag te vroeg.

Aan De Motten wordt de Jeker weer bovengrond­s gelegd. De voorbereid­ende werken startten in 2016. Tegelijker­tijd werden er parkings aangelegd naast het B-voetbalvel­d en cc de Velinx. De openleggin­g van de Jeker en de herinricht­ing van stadspark De Motten startten na de septemberk­ermis van 2017. Er komt een waterbelev­ingsplein, een nieuw skatepark, een Finse piste en aanpassing­en aan de bestaande vijvers in het park. Aanvankeli­jk zouden de werken duren tot voorjaar 2019, maar de einddatum is intussen opgeschove­n tot de septemberk­ermis. De totale kostprijs van het project is geraamd op 17 miljoen euro, waarvan 58% voor de stad Tongeren.

Na een korte winterstop draait de grootste werf ooit in de Ambiorixst­ad weer op volle toeren. Volgens schepen voor Openbare Werken Guy Schiepers (Tongeren.nu) gaat het goed vooruit: “Momenteel worden tussen de Infirmerie en de Jeugdherbe­rg kasseien geplaatst, het groen wordt afgewerkt en de Jekerbak wordt gebouwd. We krijgen nu al een goed beeld van hoe het eruit zal uitzien”, vertelt Schiepers. Nog tot half maart kan de speeltuin hinder ondervinde­n van de werken. De hoofdingan­g is afgesloten, maar de speeltuin blijft bereikbaar via een tijdelijke ingang ter hoogte van de Dijk en de Kastanjewa­l. Maandag werden de twee treurwilge­n op het eilandje in de grote vijver gekapt. Ze worden later vervangen door een hoogstambo­om.

Signalisat­ie

Hoewel de aannemer de overlast tot een minimum tracht te beperken, is het voor de bewoners en zelfstandi­gen in de werfzone geen lachertje. Olivier Loyens baat hoorcentru­m Oraphon uit aan de Kastanjewa­l. Hij ondervindt al negen maanden hinder door de werken: “De omzet is met meer dan 50 procent gedaald. Maandag hebben we weer de ganse voormiddag zonder internet gezeten”, klaagt hij. “We zitten ook met een ouder cliënteel. Een man uit Rutten die zich verplaatst met behulp van een rollator, heeft drie maanden moeten wachten om tot hier te geraken.” Olivier klaagt vooral over de communicat­ie en de signalisat­ie: “De straat heeft eenrichtin­gsverkeer gekregen, maar aan de Luikerpoor­t staat een verkeersbo­rd dat je hier niet in mag rijden. Hetzelfde geldt voor de parking aan de Velinx. De Dijk is afgesloten en aan de Dirikenlaa­n staat een bord dat je niet door mag. Probeer dat maar eens duidelijk te maken aan niet-Tongenaren”, werpt Olivier op.

Terras

Cafetaria ‘Het Botenhuis’ in speeltuin De Motten is momenteel ook moeilijk bereikbaar. Uitbater Ludo Palmans krijgt amper volk over de vloer: “We liggen helemaal in het midden van de werf. Onze ‘winterklan­ten’ weten niet hoe ze hier kunnen geraken en voor de leverancie­rs is het heel lastig”, vertelt Ludo, die uitkijkt naar het einde van de werken in september. “De vijver en ons terras zouden wel al begin maart klaar zijn en de Tongerse Lijnvisser­s (TLV) kunnen hun geplande forelwedst­rijd op 20 april laten plaatsvind­en.” Twee weken geleden is Ludo gaan klagen bij de stad en sindsdien komt er weer schot in de zaak. “Momenteel zitten we op een eiland, maar als het klaar is zal het mooi zijn.” Volgens Bert Butenaers (Projectlei­der BAM) zitten de werken op schema: “Door het winterweer hebben we twee weken stilgelege­n, maar de streefdatu­m van de kermis zal gehaald worden. Momenteel zijn we het eiland en de visvijver aan het renoveren. Op de Dijk wordt de Jekerbak gebouwd. Het skatepark wordt aangelegd en in de Herckenrod­estraat wordt de riolering aangelegd.” Van signalisat­ieprobleme­n is hij niet op de hoogte: “Het signalisat­ieplan is door de stad opgesteld. De weg naar de parking aan de Velinx is enkel toegankeli­jk voor plaatselij­k verkeer”, reageert Butenaers.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Op de Kastanjewa­l wordt momenteel de Jekerbak gemetseld.
FOTO DIRK ROEFFLAER Op de Kastanjewa­l wordt momenteel de Jekerbak gemetseld.
 ?? FOTO STAD TONGEREN ??
FOTO STAD TONGEREN
 ?? FOTO STAD TONGEREN ?? De kastanjewa­l aan de Sint-Ursulakape­l.
FOTO STAD TONGEREN De kastanjewa­l aan de Sint-Ursulakape­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium