Het Belang van Limburg

Kanaries kunnen voor het eerst boven Anderlecht eindigen

Kanaries kunnen voor het eerst boven Anderlecht eindigen, maar...

- Gunter SCHOOFS

Op vijf speeldagen van het einde telt STVV vier punten meer dan eerste achtervolg­ers Anderlecht en AA Gent. Als de Kanaries na dertig matchen paars-wit achter zich laten, is dat een unicum. Nooit eerder slaagde Sint-Truiden erin om voor de Brusselaar­s te eindigen. “Voor hen finishen is geen doel op zich, maar het zegt veel over het huidige STVV én het huidige Anderlecht”, aldus voorzitter David Meekers.

STVV telt na de zege tegen Waasland-Beveren al 42 punten. Dat is exact evenveel als het aantal waarmee de Kanaries de reguliere competitie beëindigde­n in het seizoen 2009-2010. In de eerste jaargang met play-offs volstond dat voor Guido Brepoels om zijn troepen naar play-off 1 te loodsen. Dat kwam mede door de vereffenin­g van Moeskroen, waardoor de reguliere competitie slechts 28 in plaats van 30 matchen telde. Hoe dan ook, STVV is aan een knappe reeks bezig. Wie weet sneuvelt zelfs het puntenreco­rd sinds de invoering van het driepunten­systeem - van het seizoen 2002-2003. Jacky Mathijssen loodste Sint-Truiden toen naar een vierde plaats, met 56 punten uit 32 wedstrijde­n.

In de vorige topseizoen­en moest STVV steeds Anderlecht voor zich dulden. Daar kan dit jaar voor het eerst veranderin­g in komen. Op vijf duels van het einde volgt paars-wit op vier punten. “Voor Anderlecht finishen, zou een unicum zijn, maar zo ver zijn we nog niet. Het is ook geen doel op zich”, stelt preses David Meekers. “We hebben nog een moeilijk programma. Bovendien hebben we in mijn ogen slechts 3,5 punten voorsprong op Anderlecht, geen 4. Als ze op gelijke hoogte komen, zullen ze meer gewonnen matchen hebben en eindigen ze alsnog voor ons.” “Dat we op vijf speeldagen van het einde nog voor RSCA staan, zegt veel over de sterkte van dit STVV, maar ook over Anderlecht”, vervolgt Meekers. “Ik schat AA Gent op dit moment zelfs iets hoger in dan paars-wit. Natuurlijk hoop ik dat wij play-off 1 halen, maar we blijven realistisc­h. Het zal nog knokken worden.”

Geen déjà vu

In de resterende vijf duels ontvangt STVV Charleroi en AA Gent. Ook de verplaatsi­ngen ogen lastig met trips naar Zulte Waregem, Club Brugge en Moeskroen. “Zulte Waregem en Moeskroen zijn intussen gered. Dat kan voor

David MEEKERS Voorzitter STVV

ons misschien een voordeel zijn”, hoopt Meekers. “Of net niet, zij kunnen bevrijd voetballen. Naast KRC Genk acht ik Club Brugge en Antwerp al zeker van een plaats in de top zes. Voor de ploegen daar net onder kan het nog alle kanten uit. Wie weet moeten wij op de laatste speeldag nog knokken voor onze prijs. Dan komt AA Gent over de vloer. Sowieso wordt dat een ander duel dan die bekermatch (1-3-nederlaag, nvdr.).” Ook vorig seizoen kon STVV lang aanspraak maken op een plaats in de top zes, maar toch liep het mis. “Dat STVV was niet goed genoeg. Dit jaar is dat anders. De teleurstel­ling zou groot zijn als we er opnieuw naast grijpen”, geeft Meekers toe. “Ik zie ons zeker slagen, maar nogmaals: we blijven realistisc­h.”

Dat we op vijf speeldagen van het einde nog voor RSCA staan, zegt veel over de sterkte van STVV, maar ook over Anderlecht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium