Het Belang van Limburg

“Hier wordt veel meer gelopen dan in Japan”

Coach Clement “Twintig jaar geleden toch door grote poort vertrokken” TD de Condé “Strijdbare groep klaar om ambities waar te maken”

-

Na de officiële voorstelli­ng van nieuwkomer Junya Ito ging ook Philippe Clement kort in op ‘het dossier Pozuelo’. Niet op de grond van de zaak, wel op de manier, waarop hij er als coach mee omspringt.

“Alejandro heeft ook vandaag getraind. Dit zijn niet de leukste dagen. Ik heb al een fantastisc­h jaar met Pozuelo gekend. We zullen zien hoe deze zaak de komende dagen afloopt.”

“Dit is eigen aan topsport, het gebeurt ook in het zakenleven. Ik herinner me overigens dat ik twintig jaar geleden als Genk-speler ook een aanbieding kreeg in de winter van Premier League-club Coventry. En hoe moeilijk het was om daarmee om te gaan, ook voor voorzitter Fagard en trainer Anthuenis. Genk hield me aan mijn contract, ik ben uiteindeli­jk in de zomer toch naar Coventry getrokken. Door de grote poort, daar ben ik nu heel blij om. Natuurlijk is dat iets wat ik Pozuelo ook al heb meegegeven, ik weet heel goed in welke moeilijke situatie hij zich nu bevindt.” TD Dimitri de Condé reageerde heel zakelijk op de verwikkeli­ngen rond de Genkse aanvoerder.

“Dit is nog maar eens het bewijs dat voetbal onvoorspel­baar is”, aldus de Condé. “Het is emotie. Dit kan een extra motivatie zijn voor de groep of de club om er nog harder tegenaan te gaan. Op dit moment is Alejandro nog altijd een speler van Genk. En misschien in de toekomst ook nog. Als dat niet zo is, hebben we een heel strijdvaar­dige groep die klaar staat om zijn ambitie waar te maken.”

Heel veel had Junya Ito (25) niet te vertellen tijdens zijn officiële voorstelli­ng. De nieuwe Japanner van KRC Genk wil de volgende maanden praten met zijn snelle voetjes.

Een paar keer nee en vooral heel vaak ja. Ook de Japanse tolk kreeg er niet veel meer van gemaakt. De antwoorden typeren de bescheiden Junya Ito, die bevestigde dat hij KRC Genk verkoos boven enkele clubs uit de Bundesliga. De eventuele kans om in de Champions League te mogen schitteren werkte duidelijk als een magneet. Ito schrok overigens van de meters die hij moest maken tijdens zijn eerste twee trainingen. “Hier wordt veel meer gelopen dan in Japan.”

Engelse les

Nochtans valt zijn conditione­el niveau opperbest mee, volgens coach Clement. “Hij zit nu al net onder het gemiddelde in onze kern. Voor een nieuwkomer is dat erg goed, we ondervinde­n dat we op dat vlak de lat hoog leggen. Maar het is zeker een speler met veel specifieke kwaliteite­n. Met zijn snelheid en diepgang past hij zeker in onze manier van spelen.” Ito’s kennis van het Engels is beperkt, toch vallen de praktische problemen op training best mee.. “Voor specifieke dingen, zoals spelregels tijdens oefenvorme­n, schakelen we een tolk in. De algemene dingen in het Engels verstaat hij wel, spreken is moeilijker. Ito zal snel Engelse les volgen, dat zal zijn integratie bevorderen.”

Nog niet speelgerec­htigd

Het staat nog niet vast of Ito mee op het vliegtuig naar Praag stapt. Net als De Norre en Borges is hij wel toegevoegd aan de Europese lijst (als vervangers van Nastic, Seck en Zhegrova) maar zijn aansluitin­g bij de KBVB is nog niet helemaal voltooid.

Trossard traint mee -

Een controlesc­an bracht goed nieuws voor Leandro Trossard, die gisteren de groepstrai­ning mocht hervatten.

Lambrecht fluit topper -

De topper op Club Brugge zal zondag worden geleid door Erik Lambrechts, die zaterdag op Stayen twee keer de hulp van de VAR nodig had om een strafschop­fase te beoordelen.

Beloften verliezen -

Een gebrek aan efficiënti­e brak de Genkse beloften zuur op in de topper op Anderlecht. Invaller Coomans pakte rood.

KRC GENK: Jackers - Leliendal (46’ Coomans), Vandermeul­en, Leyssens, Théate - Sierra, Lambrix (61’ Saibari) - Paesen (56’ Nsimba), Reyners, Leveh (83’ Cuypers)- Bertaccini.

DOELPUNTEN: 56’ Mehanovic 1-0, 81’ Amuzu 2-0. RODE KAART: 69’ Coomans (2x geel).

 ?? Foto BELGA ?? Pozuelo verkiest Toronto boven een Chinees avontuur.
Foto BELGA Pozuelo verkiest Toronto boven een Chinees avontuur.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Ito is nog niet speelgerec­htigd.
FOTO JEFFREY GAENS Ito is nog niet speelgerec­htigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium