Het Belang van Limburg

Verlost van zijn virus

PAUL POGBA (25) doet weer gooi naar titel van ‘beste middenveld­er ter wereld’

- David VAN DEN BROECK

Volgens José Mourinho was Paul Pogba “een virus” en raakten ploegmaats door hem besmet. Maar sinds de Portugees weg is, is heel Manchester United miraculeus genezen, met Pogba op kop. Kan de 25-jarige Fransman zijn ploeg nu ook voorbij PSG loodsen?

Romelu Lukaku had graag de pass gekregen, maar wat waren we blij dat Paul Pogba op Craven Cottage gewoon zelf naar doel trapte. Met een geweldige knal met zijn ‘mindere’ linker zette hij Manchester United tegen Fulham op weg naar een nieuwe zege – de tiende al in elf matchen. Zijn eigen cijfers in die topreeks zijn ook de moeite: 8 goals en 5 assists. De 25jarige Fransman is herboren. ‘Hadden we José Mourinho maar twee maanden eerder ontslagen’, denken ze op Old Trafford. De herrijzeni­s van Pogba kwam er immers na de C4 van de Portugees, midden december. En daar speelde hij zelf een belangrijk­e rol in. “Mourinho had veel problemen, maar Pogba was het allergroot­ste”, zegt Chris Wheeler, clubwatche­r voor Daily Mail. Niet voor niks werd de middenveld­er door zijn manager in volle kleedkamer “een virus” genoemd, die zijn ploegmaats besmette. “Mourinho vond hem te luid, op en naast het veld niet gefocust genoeg, en vond dat hij een negatieve invloed had op vooral de andere Franstalig­en, zoals Bailly en Martial. Omgekeerd was Pogba Mourinho ook al lang beu. In de zomer hoopte hij op een transfer naar Barcelona, maar die kwam er niet. Dit seizoen hing er steeds een slechte sfeer als de twee ergens samen waren. Zeker sinds Pogba in september zijn viceaanvoe­rderschap afgepakt zag en dan nog kritiek had op het te defensieve spel.”

Pogba belandde op het eind zelfs op de bank en kwam daar tegen Fulham en Liverpool ook niet van af. Op Anfield werd met 3-1 verloren, het sein voor de bazen om in te grijpen. Wheeler: “Eén van de twee moest vertrekken. Wie denk je dan dat het wordt? De trainer die geen resultaten boekt of de speler die 105 miljoen gekost heeft? Mourinho picked the wrong fight – hij koos de verkeerde tegenstand­er.” Pogba won de strijd, maar het kwam hem wel op heel wat kritiek te staan. Zeker omdat hij vlak na het ontslag een foto postte op Instagram waaruit je kon afleiden dat hij er pret in had. In de kleedkamer was hij ook aan het juichen. “Belachelij­k”, noemde clubicoon Gary Neville het/hem. “Ik denk dat hij zich lang heeft moeten inhouden, dat hij al lang zijn boekje wou opendoen. Maar dansen op het graf van de coach die net ontslagen is, gaat er los over.” Pogba haalde de schouders op. Hij voelt zich immers onaantastb­aar, zeker nadat hij in de zomer wereldkamp­ioen was geworden met Les Bleus, als één van de sterkhoude­rs. En kritiek zal er altijd zijn. Op zijn speelstijl – vaak nonchalant, soms zelfs apathisch. Op zijn gekke kapsels – vorig seizoen speelde hij met blauwe lokken tegen de blauwbloez­en van Man City. Maar het boeit hem niet meer. “Ik ben getransfor­meerd van de speler die de grootste transfer ter wereld maakte naar de meest bekritisee­rde speler ter wereld”, zei hij op het WK, gevolgd door een grijns. “Ach, ik blijf tenminste eerste.”

Antwoord met de voeten

Toch zat er na het ontslag van Mourinho maar één ding op: eindelijk eens antwoorden met de voeten. Tonen waarom hij beschouwd werd als één van de beste middenveld­ers ter wereld. Daar is hij volop mee bezig, met de hulp van een goedlachse Noor. Want Ole Gunnar Solskjaer is echt wel de juiste man op de juiste plaats. Voor Rashford, voor Lingard, voor heel wat spelers, maar vooral voor Pogba, die hem al als trainer had bij de reserven. De interim-manager – maar als het meezit weldra fulltime manager – predikt offensief voetbal en de Fransman kan op het veld opnieuw zijn ding doen: oprukken, verdelen, afwerken. En genieten. Want even belangrijk: Solskjaer zorgde ervoor dat de spanningen verleden tijd zijn. Dat er weer plezier gemaakt wordt. “Er is sprake van een positieve atmosfeer en dat helpt enorm”, zei Pogba afgelopen weekend nog, met een grote smile op het gezicht. “Ole is gewoon zichzelf. Hij speelt geen rol en geeft iedereen vreugde en vertrouwen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium