Het Belang van Limburg

Hoorzittin­g en openbaar onderzoek over definitiev­e declasseri­ng kolenwasse­rijen

-

Maandag start het openbaar onderzoek over de definitiev­e declasseri­ng van kolenwasse­rij 1 en 3 op de mijnsite van Beringen. Groen roept iedereen op om het dossier in te kijken en gebruik te maken van zijn recht om bezwaar in te dienen.

Vlaams parlements­leden Bart Caron en Johan Danen (Groen) vroegen dinsdag meer uitleg over de opheffing van de beschermin­g van de kolenwasse­rijen van Beringen. Ze vroegen Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois om die beslissing te heroverweg­en en om een grondige studie te maken. Maar volgens Bourgeois zal de sloop van kolenwasse­rij 1 en 3 niet raken aan de erfgoedwaa­rde van het geheel en is de optie om de kolenwasse­rijen louter te consolider­en moeilijk, zo niet onmogelijk. Geert Bourgeois (N-VA):“De beslissing die we tot nu genomen hebben is een zeer verstandig­e beslissing, het is wel een voorlopige beslissing. Het openbaar onderzoek begint volgende week maandag, en er zal ook een hoorzittin­g zijn. We gaan dus de hele procedure op een normale manier doorlopen. Het is nu een voorlopige beslissing, er is niets definitief beslist. Ik wil echter niet dat de teneur is dat er een gebrek is aan liefde voor het behoud van het mijnerfgoe­d. Het gaat niet alleen over die kolenwasse­rij, maar over alle andere gebouwen – die ook bewaard blijven”, aldus de minister-president.

Johan Danen (Groen) roept alle Limburgers en iedereen die het mijnverled­en een warm hart toedraagt, op om het openbaar onderzoek in te kijken en opmerkinge­n en bezwaren in te dienen. “Problemati­sch is dat er geen concrete bouwkundig­e studie, geen kostprijsb­erekening en geen herbestemm­ingsstudie voor de kolenwasse­rijen gebeurd zijn. Terwijl de mijnsite van Beringen de parel is van de Limburgse mijnen”, zegt Danen.

→ Het openbaar onderzoek start op 18 februari en loopt tot 19 maart. Op 25 februari is er een hoorzittin­g voorzien met toelichtin­g door het Agentschap Onroerend Erfgoed.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium