Het Belang van Limburg

“Wij die porselein naar China exporteren, grappige ironie”

Piet Stockmans exposeert bij Oostenrijk­se topchef Simon Taxacher

- Rudi SMEETS

Chef Ralf Berendsen van La Source, het tweesterre­nrestauran­t van Domaine La Butte aux Bois in Lanaken, trok afgelopen weekend met zijn ploeg naar Kirchberg in Tirol. Daar was hij te gast in restaurant Rosengarte­n van zijn collega en goede vriend Simon Taxacher. Samen bereidden ze een achtgangen­diner, dat werd geserveerd op borden van Piet Stockmans. De Genkse porseleino­ntwerper stelde in de lounge van het bijhorende vijfsterre­nhotel zijn collectie voor.

Piet Stockmans levert serviesgoe­d aan binnen- en buitenland­se sterrenzak­en van het hoogste niveau. Ook Ralf Berendsen en Simon Taxacher zijn grote fans van zijn porseleinw­erk. “Oersterk, er komen nauwelijks breuken in voor. Bovendien begrijpt Piet wat een chef wil. Zijn borden laten ruimte voor creativite­it en geven een meerwaarde aan het gerecht”, zegt Berendsen.

“Zijn servies inspireert ons”, bevestigt Simon Taxacher, de bekendste chef van zijn land. In 2012 raakte hij zijn twee sterren kwijt, omdat Michelin wegens een dalende verkoop van de gids de publicatie van de Oostenrijk­se versie stopzette. Maar Gault&Millau honoreert hem al enkele jaren met 19 op 20.

Beide chefs brachten een hommage aan Piet Stockmans (78) met een diner voor het kruim van de Oostenrijk­se horecasect­or. Alle gerechten werden op Genks porselein opgediend, van de amuses tot de koffiesnoe­pjes. Het Belgisch-Oostenrijk­se evenement werd uitgebreid gecoverd door de nationale zender ORF.

Middelland­se Zee

“Wereldwijd leveren we aan 120 sterrenzak­en”, verduideli­jkt Stockmans. “Ons gastronomi­sch verhaal begon in 2005, toen de Franse keukenpaus Alain Ducasse een dessertser­vies wilde voor Le Louis XV in Monte Carlo. Naar het schijnt was hij nogal gecharmeer­d door het tactiele karakter van mijn voorwerpen en de blauwe accentkleu­r, die hem deed denken aan de Middelland­se Zee.” “Topchefs willen exclusivit­eit. Dat is geen probleem, omdat wij in kleine series kunnen werken en maatwerk afleveren. Eigenlijk produceren wij halffabric­aten: een bord is pas af als er iets op ligt. Het is voor een chef wat een wit blad voor een dichter is.”

Shangri-La

Onlangs leverde Stockmans een bestelling aan een van de restaurant­s van vijfsterre­nhotel Shangri-La in Peking. “Grappige ironie”, vindt de Genkenaar. “Haast een eeuw lang werd in onze regio op grote schaal porselein geproducee­rd. Denk maar aan Sphinx, Société Céramique en Mosa in Maastricht, waar in de bloeiperio­de duizenden mensen werkten. Maar geleidelij­k werd de markt overspoeld door goedkopere spullen uit China. Nu exporteren wij hoogwaardi­g porselein naar het land dat hier bedrijven deed verdwijnen. Soms wordt gezegd dat onze objecten duur zijn, maar ik kan dat weerleggen met een simpele vergelijki­ng: een schoen kost één euro telkens je hem aantrekt, een bord van ons 0,03 eurocent per keer dat je het gebruikt.”

 ?? FOTO HBVL ?? V.l.n.r.: Simon Taxacher, Piet Stockmans en Ralf Berendsen. “Topchefs willen exclusivit­eit.”
FOTO HBVL V.l.n.r.: Simon Taxacher, Piet Stockmans en Ralf Berendsen. “Topchefs willen exclusivit­eit.”
 ?? FOTO HBVL ?? Een schaakbord in porselein, een van de werken die Stockmans exposeerde in Oostenrijk.
FOTO HBVL Een schaakbord in porselein, een van de werken die Stockmans exposeerde in Oostenrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium