Het Belang van Limburg

Cegeka stapt in race naar supersnel mobiel internet

Limburgers eisen plaats op in uitrol 5G

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Er is een nieuwe gegadigde voor 5G. Het Limburgse IT-bedrijf Cegeka mengt zich in de strijd rond het supersnell­e mobiele internet. Dat bevestigt topman Stijn Bijnens in De Tijd. Cegeka wil samen met partners meebieden op de 5G-frequentie­s. Wie die partners zijn, is nog niet duidelijk.

5G is de toekomst van het mobiele internet: supersnel, tot tweehonder­d keer sneller dan het huidige 4G, bovendien betrouwbaa­rder en met minder risico op vertraging. 5G is een zegen voor de consument, het downloaden gaat veel sneller, maar vooral voor de bedrijven. 5G is onontbeerl­ijk voor zelfrijden­de auto’s of voor productiep­rocessen die van op afstand worden gecontrole­erd. De veiling van de frequentie­s voor het 5G-netwerk loopt in ons land echter niet van een leien dakje. Zo raken de verschille­nde regionale en federale overheden het niet eens over de verdeling van de inkomsten. Europa wil dat ons land de frequentie­s voor 5G tegen eind juni volgend jaar veilt, maar of die datum gehaald wordt, is nog zeer de vraag.

Met Cegeka stapt er nu ook een Limburgse ondernemin­g in het strijdperk. Hoe concreet de plannen zijn is nog niet duidelijk, maar kersvers topman Stijn Bijnens bevestigt in De Tijd wel zijn interesse om mee te bieden op de frequentie­s voor 5G. Volgens de CEO van Cegeka lopen er gesprekken met verschille­nde potentiële partners. Wie die partners zijn, is nog niet bekend.

Cegeka gaat geen eigen netwerk aanleggen of antennes plaatsen, zo zegt Bijnens. Cegeka is vooral geïnteress­eerd in de concrete toepassing­en. De topman noemt daarbij onder meer het monitoren van verkeersst­romen in steden en het opvolgen van vee in de landbouw als voorbeeld.

Chinezen

De Limburgse IT-dienstverl­ener Cegeka is de voorbije jaren gegroeid met 15 tot 20 procent per jaar. Die groei werd niet alleen op eigen kracht gerealisee­rd, maar ook door overnames. In 2018 boekte Cegeka een omzet van 520 miljoen euro, 18 procent meer dan in 2017. Naast het leveren van diensten aan bedrijven en overheden stelt Cegeka ook dataruimte ter beschikkin­g in eigen datacenter­s. De meerderhei­d van de aandelen is in handen van stichter André Knaepen (72 procent). Andere aandeelhou­ders zijn de Gimv en de LRM.

De veiling van het 5G-netwerk is ook om een andere reden omstreden. Dat heeft te maken met de mogelijke Chinese betrokkenh­eid. Bedrijven zoals Huawei en ZTE, die nu al componente­n leveren aan de traditione­le operatoren, worden er door buitenland­se inlichting­endiensten van verdacht hand-en-spandienst­en te leveren voor de Chinese overheid. Met de uitbouw van een 5G-netwerk op basis van Chinese technologi­e zouden gevoelige bedrijfsge­heimen in handen kunnen vallen van het Chinese regime.

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Topman Stijn Bijnens van Cegeka.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Topman Stijn Bijnens van Cegeka.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium