Het Belang van Limburg

In deze auto wil Verstappen schitteren

Eerste kennismaki­ng met nieuwe auto is positief

- Marc CORNELISSE­N

Brede glimlach bij Max Verstappen, nadat hij gisteren zijn eerste F1rondjes van 2019 had afgelegd. Met die nieuwe Red Bull-Honda ziet de Maaseikena­ar het helemaal zitten, zo bleek in Silverston­e. “Ik kan niet wachten tot we echt gaan testen, volgende week maandag in Barcelona.”

In de vroege namiddag gaf Red Bull woensdag de eerste beelden vrij van de RB15, het nieuwe wapen voor Max Verstappen en zijn nieuwe teammaat Pierre Gasly. De auto stond in een tijdelijke decoratie, later volgen de echte kleuren voor het komende seizoen. Meteen na de onthulling reed de wagen uit de boxen voor een zogenaamde filmdag. Testen is verboden voor komende maandag, maar om commerciël­e doeleinden is het wel toegelaten om beelden te schieten voor allerlei promofilmp­jes. De voorwaarde­n zijn strikt: maximaal honderd kilometer, en enkel met demonstrat­iebanden. Echt testen kan dus niet, maar een shakedown wel: een paar runs doen om te zien of alle systemen werken en alle onderdelen vast hangen.

Die eerste rondjes verliepen probleemlo­os. Verstappen: “De eerste kilometers zijn gereden en na mijn eerste run stapte ik al uit met een brede glimlach op mijn gezicht. Ik wou de motor voelen, ervaren hoe hij op- en afschakelt, voelen hoeveel power er is. Ik ben blij hoe alles aanvoelt, het ziet er positief uit. Ik kan niet wachten om maandag in Barcelona echt te gaan testen. Het is fijn samenwerke­n met de groep mensen van Honda.”

Honda is de grote nieuwkomer in het project. Na twaalf jaar Renault was de relatie verzuurd, en bovendien heeft het Franse merk nu zijn eigen team. De switch naar Honda moet helpen om het kloofje met Mercedes en Ferrari te dichten. De Japanners flopten met McLaren, waarmee het nooit klikte. Honda heeft intussen een jaar gerodeerd met Toro Rosso, het juniorteam van Red Bull, en voelt zich nu klaar voor het grote werk. “Je moet ons wat tijd geven, het kan niet perfect zijn vanaf de eerste race”, waarschuwt Verstappen. “Er komen momenten waarop het niet loopt zoals het hoort, waarop we fouten maken. Ik ben optimistis­ch, maar ook realistisc­h.”

Ook Hamilton in actie

Ook Mercedes toonde woensdag een eerste glimp van zijn nieuwe bolide, en net als Verstappen zette Lewis Hamilton de eerste kilometers op de teller. Hoewel het team in 2018 alle hoofdprijz­en won, kreeg de nieuwe W10 toch een geheel nieuwe motor mee. Die is vooral zuiniger, waardoor Mercedes wellicht nooit met de toegelaten 110kg benzine moet starten. “Met elke 5kg die je uitspaart, win je zo’n 2 tienden per ronde.” Daarnaast lag de focus op de bandenslij­tage. De twee vorige bolides stonden bekend als diva’s, die heel wispelturi­g omsprongen met het rubber. Op dat vlak kon Mercedes niet tippen aan de Red Bull van Verstappen.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO HBVL ?? Max Verstappen voelt zijn nieuwe RB15 aan de tand.Beneden links: overleg met teammaat Pierre Gasly. Beneden rechts: ook Lewis Hamilton test zijn nieuwe machine.
FOTO HBVL Max Verstappen voelt zijn nieuwe RB15 aan de tand.Beneden links: overleg met teammaat Pierre Gasly. Beneden rechts: ook Lewis Hamilton test zijn nieuwe machine.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium