Het Belang van Limburg

Courtois gered door de VAR

VAR grijpt in na blunder van doelman

- David VAN DEN BROECK

De Ajax-fans staken dinsdagnac­ht vuurwerk af aan het hotel van Real Madrid, gelukkig kregen we ook vuurwerk op het veld. Maar de sterke Amsterdamm­ers gingen wel de boot in. Ze werden genekt door de VAR en vooral zichzelf. En Thibaut Courtois? Die haalde opgelucht adem.

Weldra een voetbalqui­zvraag voor gevorderde­n: Wie was de eerste videoref die in de Champions League ingreep? Het antwoord: Szymon Marciniak.

Wat baalde Ajax, dat op aangeven van de VAR ref Skomina de 1-0 van Tagliafico zag afkeuren. Net als spelers en staf waren de ruim 50.000 fans al aan het juichen. Ze hoefden Marciniak echter niks te verwijten, de Pool deed zijn job. Het had simpelweg pech dat de tvbeelden mochten gebruikt worden. Vroeger was dit doelpunt vrijwel altijd goedgekeur­d.

En wat haalde Thibaut Courtois opgelucht adem. Zijn blunder lag aan de basis van de goal. De Bilzerse doelman kon - lichtjes opgeschrik­t door Tadic - een kopballetj­e van De Ligt niet klemmen. Tagliafico profiteerd­e en kopte binnen, maar Tadic stond nog voor de neus van Courtois en bleek - hinderlijk dus - buitenspel te staan. De voor de Rode Duivel geruststel­lende boodschap verscheen op het scherm: “Geen doelpunt. Buitenspel. No hay gol. Fuera de juego.”

Ajax verdiende die voorsprong nochtans. De ploeg van Erik ten Hag liet het balletje heerlijk rondgaan, Real Madrid werd achteruit gedrukt. Ook Tadic en Ziyech lieten in de eerste helft nog prima kansen liggen. Die laatste stuitte op Courtois, dit keer wél bij de pinken, net als op een vrijschop van Schöne.

Ook na rust was de eerste grote kans voor Ajax. Van de Beek zette Neres alleen voor doel. De Braziliaan trapte veel te slap, en stilaan hadden ze bij Ajax begrepen dat ze het deksel op de neus zouden krijgen. Dat gebeurde, toen aan de overkant een andere Braziliaan wakker werd. Vinicius Jr., het 18jarige toptalent van Real, dribbelde de defensie op een hoopje, om dan af te leggen op Benzema. De Fransman trapte droog en hard in de bovenhoek.

Tranendal

Een tranendal dreigde voor Ajax, maar een kwartier voor tijd kon het toch scoren. Neres zette laag voor, Ziyech tikte binnen, nu mochten ze wél juichen. Voor eventjes dan toch. In de slotfase duwden de bezoekers eventjes door en bracht Carvajal de bal voor doel. Asensio tikte de 1-2 binnen en bezorgde De Koninklijk­e alsnog de zege. In Amsterdam weten ze nog altijd niet hoe dat is kunnen gebeuren. Sergio Ramos pakte in zijn 600ste duel voor Real geel en is geschorst, maar dat bood allerminst troost.

AJAX: Onana, Mazraoui, De ligt, Blind, Tagliafico, de Jong, Schone (73’ Dolberg), van de Beek, Ziyech, Tadic, Neres.

REAL MADRID: Courtois, Reguilon, Ramos, Fernandez, Carvajal, Kroos, Casemiro, Modric, Vinicius (81’ Diaz), Benzema (73’ Asensio), Bale (61’ Vazquez).

DOELPUNTEN: 60’ Benzema, 75’ Ziyech, 87’ Asensio.

GELE KAARTEN: 53’ Ziyech, 70’ Reguilon, 83’ Vazquez, 90’ Ramos.

 ?? FOTO AFP ?? Courtois lost de kopbal van De Ligt. Tagliafico profiteert, maar de VAR ziet buitenspel van Tadic.
FOTO AFP Courtois lost de kopbal van De Ligt. Tagliafico profiteert, maar de VAR ziet buitenspel van Tadic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium