Het Belang van Limburg

‘Strafste School’ van Limburg verbiedt klimaatmar­s

-

Normaal gezien zouden de leerlingen van de Breese middelbare scholen vandaag een klimaatmar­s houden in het centrum van de stad. Er waren al afspraken gemaakt met de politie en de stadsdiens­ten. Maar de directie van het SintAugust­inusinstit­uut Bree (SAB) ziet het voorstel niet zitten.

“Het voorstel van de leerlingen en leerkracht­en uit de milieuraad om een klimaatmar­s in Bree te organisere­n, werd breed gedragen door de hele school”, zeggen twee teleurgest­elde leerlingen. “Alles was al doorgespro­ken met de verantwoor­delijken van de politie en de stadsdiens­ten. Men voorzag geen praktische problemen. Een paar weken geleden hebben de leerlingen van de GO! Klimaatsch­ool al zo’n mars op het Vrijthof gehouden. Dat was wel op veel kleinere schaal. Het middelbaar onderwijs in Bree – met het SAB, het TISM en de Heilig Hart Middenscho­ol – telt een paar duizend leerlingen. We wilden dus echt een statement maken.”

Verantwoor­delijk

Algemeen directeur Ludo Jacobs van het SAB: “We kregen vorige week het voorstel van de milieuraad om een mars te organisere­n. Men was van plan om dit tijdens de schooluren te doen. Dat impliceert dat alle leerlingen eigenlijk verplicht worden om aan de mars deel te nemen. Bovendien kregen we ook geen echt uitgewerkt draaiboek te zien. Als de mars tijdens de schooluren zou plaatsvind­en, zou die ook onder de verantwoor­delijkheid en begeleidin­g van de school georganise­erd moeten worden. Dat zagen wij als directie niet zitten. Als alternatie­f stelden we voor om de mars vlak na schooltijd te organisere­n. Dan we evenzeer een aantal leerkracht­en bereid vinden om de leerlingen te begeleiden en zouden de leerlingen op vrijwillig­e basis kunnen deelnemen. Maar dat voorstel zag de milieuraad dan weer niet zitten.”

Strafste klimaatmar­s

Toch blijven heel wat leerlingen met een wrang gevoel achter “Onze school heeft zich vorig jaar als enige Limburgse school kunnen selecteren voor de finale van de MNM-wedstrijd ‘De Strafste School’. Nu wilden we ook de strafste klimaatmar­s organisere­n”, klinkt het teleurgest­eld. “Toen werden toch ook een aantal evenemente­n tijdens schooltijd georganise­erd. Echt jammer dat dit nu niet kan.” Burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) vond de vorige klimaatmar­s in Bree nochtans een fantastisc­h initiatief. “Onze jeugd is erg begaan met het milieu”, aldus Van der Auwera. “De acties van de jeugd hebben ons geïnspiree­rd om een kinderklim­aatraad op te richten. Daar gaan we alle lagere scholen van Bree bij betrekken. Een delegatie van elke school mag mee aan tafel schuiven en ideeën leveren om in Bree voor een beter milieu te zorgen.”

 ?? FOTO PABR ?? De mars van lagere school GO! krijgt voorlopig geen vervolg in Bree.
FOTO PABR De mars van lagere school GO! krijgt voorlopig geen vervolg in Bree.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium