Het Belang van Limburg

Bij kinesist geweest in 2016 of 2017? Dan heeft u nog geld tegoed

Raad van State geeft kinesither­apeuten gelijk in dispuut over tariefakko­orden

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - Wie zich in 2016 en 2017 heeft laten behandelen door een ‘gedeconven­tioneerde’ kinesither­apeut, kan 25 procent van de terugbetal­ing opvorderen van de overheid. Dat is het gevolg van een arrest van de Raad van State, die beroepsorg­anisatie Axxon gelijk geeft in een procedure tegen het RIZIV omtrent het tariefakko­ord van 2016 en 2017. Ongeveer een op de drie Vlaamse kinesisten was in die jaren gedeconven­tioneerd.

Ons land telt in totaal 23.000 gediplomee­rde kinesisten, van wie er 13.000 voltijds aan de slag zijn. Bijna tweeduizen­d kinesisten besloten in 2016 om uit de conventie te stappen waardoor ze niet meer gehouden waren aan de afspraken over de tarieven. Ze deden dat voornameli­jk uit onvrede over de honoraria die ze mochten aanrekenen. In tegenstell­ing tot geconventi­oneerde kinesisten, moesten ze zich niet langer aan de tariefafsp­raken met de ziekenfond­sen houden, maar konden ze vrij hun honorarium bepalen.

Ze moesten wel hun patiënten uitdrukkel­ijk informeren over hun conventies­tatuut. Want patiënten moesten er rekening mee houden dat het RIZIV aan een verzorging bij een gedeconven­tioneerde zorgverlen­er een verminderd­e terugbetal­ing van 25 procent koppelde. “Daardoor hebben de gedeconven­tioneerde kinesisten uiteraard patiënten verloren aan geconventi­oneerde collega’s”, zegt Peter Bruynooghe, voorzitter van Axxon, de beroepsver­eniging van de kinesither­apeuten.

4 à 5 euro per sessie

“Ondanks dat verlies, lieten in 2017 al 4.070 kinesisten zich deconventi­oneren uit pure onvrede. Vooral in Vlaanderen vond die deconventi­onering plaats, omdat hier in verhouding meer kinesisten een praktijk uitbaten.” De Raad van State oordeelt nu dat de tariefakko­orden van 2016 en 2017 niet rechtsgeld­ig zijn. “Het akkoord werd in 2016 stilzwijge­nd verlengd, en dat kan dus niet”, stelt Bruynooghe. Het arrest heeft grote gevolgen voor de kinesisten, maar nog meer voor hun patiënten en de staatskas. “Door het arrest kunnen patiënten van gedeconven­tioneerde kinesither­apeuten de onvoldoend­e terugbetal­ing uit 2016 en 2017 terugvorde­ren van de overheid”, zegt Bruynooghe. “Per patiënt en per sessie gaat het om 4,09 euro. We moeten het nog berekenen, maar de totale som gaat vermoedeli­jk in de richting van enkele miljoenen.”

Axxon beraadt zich volgende week dinsdag over de stappen die het zal ondernemen. “Mogelijk gaan we de patiënten helpen bij de terugvorde­ring, met een modelbrief. Bovendien denken de gedeconven­tioneerde kinesisten aan een schadeclai­m, doordat ze onterecht een groot aantal klanten zijn kwijtgespe­eld.”

Uiteraard hebben gedeconven­tioneerde kinesisten patiënten verloren

Peter BRUYNOOGHE

Voorzitter Axxon

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Kinesither­apeute Annick Vanwijck uit Maaseik besliste in 2017 om zich te deconventi­oneren.
FOTO DICK DEMEY Kinesither­apeute Annick Vanwijck uit Maaseik besliste in 2017 om zich te deconventi­oneren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium