Het Belang van Limburg

2,57 miljard euro winst voor KBC

-

BRUSSEL - Bank-verzekeraa­r KBC heeft vorig jaar, net als in 2017, iets meer dan 2,5 miljard euro nettowinst in de boeken kunnen schrijven. Ook 2019 ziet er goed uit, tenzij het Amerikaans-Chinese handelscon­flict en/of de Brexit roet in het eten gooien.

“Een vrij stevig resultaat met sterke commerciël­e prestaties”, zo keek topman Johan Thijs gisteren terug op het laatste kwartaal van 2018 en het volledige jaar. De nettowinst kwam over het hele boekjaar uit op 2,57 miljard euro, nagenoeg hetzelfde bedrag als in 2017.

Het dividend wordt opgetrokke­n tot 3,5 euro per aandeel, waarvan al 1 euro werd uitgekeerd in november. Met dat totale dividend keert KBC 59 procent van de jaarwinst uit aan de aandeelhou­ders. De koers van het aandeel steeg met 0,51 procent. Volgens topman Johan Thijs stegen doorheen de groep zowel de kredietver­lening als de deposito’s, beide met 5 procent.

De divisie België was goed voor een nettowinst van 1,45 miljard euro, 8 procent minder dan in 2017. Tsjechië, de tweede divisie van de groep, realiseerd­e een nettowinst van 654 miljoen euro. De divisie internatio­nale markten (met de landen Hongarije, Ierland, Bulgarije en Slovakije) boekte 533 miljoen euro winst.

In het vierde kwartaal boekte de bank-verzekeraa­r een nettowinst van 621 miljoen euro, waarmee de analistenv­erwachting­en opnieuw geklopt werden.

Solide groei

Voor 2019 toont KBC zich positief. De piek van de economisch­e groei is wel voorbij, maar de groei zou ‘solide’ blijven. “Alles hangt af van de politieke stabilitei­t”, aldus de topman. “Als de Brexit een no deal-scenario oplevert, dan mogen alle voorspelli­ngen de vuilnisbak in.”

En ook het handelscon­flict tussen de Verenigde Staten en China wordt met argusogen gevolgd. “Als ze niet tot een akkoord komen, heeft dat onherroepe­lijk invloed op de Europese economie.”

 ?? FOTO BELGA ?? CEO Johan Thijs spreekt over een “vrij stevig resultaat”.
FOTO BELGA CEO Johan Thijs spreekt over een “vrij stevig resultaat”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium