Het Belang van Limburg

Aar Equipo Colombia?

-

dat mediagigan­t Sky er na 2019 mee ophoudt als hoofdspons­or. Sindsdien staat de ploeg “ervoor open om in de toekomst met nieuwe partners samen te werken”. Hooguit voegde Brailsford er tegenover de Britse wielersite Cyclingnew­s nog aan toe: “Als je belangrijk­e gesprekken voert zoals wij dat momenteel doen, moet je de vertrouwel­ijkheid van die gesprekken respectere­n.” Begrijp: er is hoe dan ook ‘iets’ bezig in Colombia.

3 IS DIE COLOMBIAAN­SE PISTE DAN GELOOFWAAR­DIG?

Ja. Omdat het allemaal wel heel erg toevallig is. Eerst nam Skykopman Chris Froome in november deel aan de door Uran georganise­erde Gran Fondo in Colombia. Daarna stuurde Team Sky een topteam – mét Froome – naar de Tour of Colombia. En tot slot zat Brailsford aan tafel met de sportieve top van het land. Er loopt duidelijk een steeds steviger wordend lijntje tussen het huidige Team Sky en de Colombiaan­se overheid. Je zou zelfs van een wederzijds charmeoffe­nsief kunnen spreken, want ook Brailsford liet zich de voorbije dagen opvallend positief uit over het Colombiaan­se wielrennen: “Geen enkel land heeft zoveel talent. Wat Brazilië in het voetbal is, kan Colombia in het wielrennen worden.”

4 BESTAAT ER TROUWENS AL GEEN LINK TUSSEN TEAM SKY EN COLOMBIA?

Absoluut. Rigoberto Uran reed er tussen 2011 en 2013. En vandaag heeft de ploeg al drie Colombiane­n op de loonlijst: Egan Bernal – wereldwijd als het grootste jonge rondetalen­t beschouwd –, Ivan Sosa en Sebastian Henao. Om Sosa, nog zo’n 21-jarig toptalent, binnen te halen had Team Sky zelfs een rechtszaak met Trek over.

5 HOE COLOMBIAAN­S ZAL DAT NIEUWE TOPTEAM DAN ZIJN?

Dat is nog maar de vraag. De licentie en de sponsor zullen Colombiaan­s zijn. En Bernal, Sosa en Henao zullen ook zekerheidj­es zijn. Maar net omdat er nog zoveel contracten van andere Skyrenners doorlopen, zal de ploeg niet meteen een volledige Colombiaan­se metamorfos­e kunnen ondergaan. Het dreigt veeleer een doorslagje van het oude Sky te worden, met een dun Zuid-Amerikaans sausje erover. Want zelfs al zou de nieuwe ploeg bereid zijn Froome of Thomas te laten gaan: welke ploeg kan hen een gelijkaard­ig miljoenenc­ontract bezorgen? En andere Colombiaan­se toppers aantrekken, wordt ook al niet evident. Uran ligt nog tot en met 2020 onder contract bij EF Education First. Gaviria is nog maar net van Quick Step naar UAE verkast, waar hij nog tot 2021 vastligt. Alleen Nairo Quintana is einde contract bij Movistar, maar ook die zal boter bij de vis wensen. En ga je Quintana toevoegen aan een ploeg die met Froome en Thomas al twee Tourtopper­s in huis heeft?

TENNIS

Davis Cup: België in groep D met Australië en Colombia -

De Belgische tennissers werden in Madrid in een groep met Australië (ITF-9) en Colombia (ITF-18) uitgeloot voor de finaleweek van de Davis Cup. Die vindt van 18 tot 24 november in de Spaanse hoofdstad plaats. De duels in Madrid zullen in drie wedstrijde­n (twee enkel en een dubbel) uitgevocht­en worden. De zes groepswinn­aars en de beste twee tweedes plaatsen zich voor de kwartfinal­es.

Wickmayer bij laatste 4 in Shrewsbury -

Yanina Wickmayer (WTA 126) plaatste zich voor de halve finales van het ITF in het Engelse Shrewsbury: 6-3 en 6-3 tegen de Schotse Lumsden (WTA 344).

Darcis naar kwartfinal­es in Cherbourg -

Steve Darcis (ATP 313) stootte in de Challenger van Cherbourg door naar de kwartfinal­es. De 34-jarige Waal versloeg de Duitser Maden (ATP 112) met 6-4, 3-6 en 7-6 (7/5).

GOLF

Pieters zestiende na openingsro­nde in Perth -

Na de openingsro­nde van het World Super 6 (European Tour-Australian Tour) in het Australisc­he Perth staat Thomas Pieters op een zestiende plaats. Nicolas Colsaerts is 113de.

RALLY

Neuville en Gilsoul snelst in shakedown -

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) waren de snelsten in de shakedown van de rally van Zweden. Ze reden sneller dan Tänak (Toyota Yaris WRC) en Ogier (Citroen C3 WRC).

Bocholtena­ar Gunther Monnens rijdt drie wedstrijde­n met een Skoda Fabia R5: Haspengouw, Sezoens en de Rallysprin­t van Moorslede. (mc)

Monnens met R5 - SHORTTRACK

B-finales voor Nienke en Leander Schepers -

Leander en Nienke Schepers uit Kortenaken hebben op de Olympische Winterspel­en voor Jeugd zowel op de 500 als de 1500 meter de kwartfinal­es gehaald. Nienke mocht de B-finale rijden van de 1500 meter en daarin werd ze zesde. Ook Leander werd doorverwez­en naar de B-finale. Daarin reed hij naar de zesde plaats. Beiden haalden een dertiende plaats in de eindrangsc­hikking van de 1500 meter.

BASKETBAL

Belgian Cats kennen programma EK 2019 -

Het programma voor de Belgian Cats op het EK basketbal is vrijgegeve­n door FIBA Europe. De Cats zitten in Poule D en beginnen aan het EK in Servië in Zrenjanin tegen Rusland op 27 juni (17u45). Op 28 juni (17u45) moet de ploeg van Philippe Mestdagh het opnemen tegen Wit-Rusland en hun laatste wedstrijd in de poulefase werken ze af tegen gastheer Servië op 30 juni (20u30).

WIELRENNEN

D’hoore in Omloop van de Westhoek -

Jolien D’hoore start haar Belgische seizoen op 10 maart in de Omloop van de Westhoek. De renster van Boels-Dolmans zal er starten als lid van de nationale selectie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium