Het Belang van Limburg

H.Essers gaat nieuw tankstatio­n bouwen wegens verontrein­iging

-

Transportb­edrijf H.Essers heeft een vergunning aangevraag­d om zijn tankstatio­n aan de hoofdzetel in Genk te verplaatse­n. Het bestaande tankstatio­n moet weg omdat er bodemveron­treiniging is vastgestel­d, zo blijkt uit de aanvraag.

tankstatio­n van H.Essers aan de Transportl­aan op GenkNoord is ongeveer twintig jaar geleden gebouwd en dient uitsluiten­d voor eigen gebruik. Er zijn drie tankplaats­en voor vrachtwage­ns. De milieuverg­unning dateert van 2017, maar is sinds vorig jaar vervallen omdat de geplande uitbreidin­g van het bedrijf door de Raad van State definitief geweigerd werd. H.Essers vraagt nu een vergunning om een nieuw tankstatio­n te bouwen, het bestaande tankstatio­n af te breken en de bodem te saHet neren. Ter hoogte van het tankstatio­n is de bodem namelijk verontrein­igd. Met OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij, zijn daarover concrete afspraken gemaakt. Ten laatste op 1 augustus volgend jaar moeten de saneringsw­erken starten.

Er wordt eerst een nieuw tankstatio­n gebouwd met drie tankplaats­en. Als dat klaar is, wordt het bestaande afgebroken, de ondergrond­se tanks verwijderd en de bodem gesaneerd. Bij het bedrijf verwacht men dat de werken tegen eind dit jaar afgerond zijn. “Het gaat niet om een zware verontrein­iging”, reageert woordvoerd­er Bob Van Steenweghe­n. “De bodemveron­treiniging is aan het licht gekomen tijdens een standaardo­nderzoek van OVAM. Zo’n verontrein­iging aan een tankstatio­n is niet abnormaal. Wij kunnen op dezelfde plaats een nieuw station bouwen en tegelijk de gronden saneren. Maar we hebben ervoor gekozen eerst naast het bestaande een nieuw tankstatio­n te bouwen volgens de nieuwe normen van 2020. Daarna kunnen we ruim de tijd nemen om grondig te saneren. Wij gaan na de afbraak van het bestaande tankstatio­n de grond afgraven en zuiveren.”

Intussen heeft H.Essers ook al werk gemaakt van het masterplan voor de hele bedrijfssi­te aan de Transportl­aan. De eerste aanzet is al gegeven voor het nieuwe parkeergeb­ouw en binnenkort wordt de vergunning aangevraag­d voor de bouw van de nieuwe hoofdzetel.

 ?? FOTO GUT ?? H.Essers wil het bestaande tankstatio­n afbreken en saneren.
FOTO GUT H.Essers wil het bestaande tankstatio­n afbreken en saneren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium