Het Belang van Limburg

Ex-collega’s begrijpen niet wat Sigrid Spruyt bezielt

Aan de Reyerslaan is het boek van ex-collega Sigrid Spruyt sinds gisteren gesprekson­derwerp nummer één. Niet omdat het zo goed zou zijn, wel omdat niemand begrijpt wat Spruyt bezielt om tien jaar na haar vertrek zo uit te halen.

- Pieter LESAFFER/Tom DE LEUR FOTO MARC HERREMANS

Bronstige bonobo, Bunzing, Pastoor, Machiavell­i, Kloon,... In ‘Dagboek van een anker’ krijgen de VRT-journalist­en uit de tijd van Sigrid Spruyt (54) weinig flatterend­e bijnamen. Het boek is een lange afrekening met haar ex-collega’s. Vooral Martine “bunzing” Tanghe, met wie Spruyt jarenlang samenwerkt­e tot ze in 2007 de nieuwsdien­st verliet, krijgt er stevig van langs.

“Iedereen wist in die periode dat zij niet de beste vriendinne­n waren”, reageert ex-journalist Leo Stoops, die als eindredact­eur met hen beiden samenwerkt­e. “Maar ik wist niet dat het zo diep zat. Mij leek het eerder een gezonde, profession­ele concurrent­ie. Dat had ook geen enkele negatieve impact op hun werk. Ze zaten naast elkaar op de redac- tie en de rangorde stond niet ter discussie: Martine Tanghe deed om 19 uur de belangrijk­ste uitzending, en Sigrid Spruyt het late journaal.”

Volgens een andere oudgediend­e, Walter Zinzen, is er altijd wel een zekere spanning tussen de schermgezi­chten. Hij noemt dat “de na-ijver tussen ijdeltuite­n die met hun gezicht op tv komen”. “Iets wat trouwens niet typisch voor vrouwen is, dat gebeurt evengoed tussen mannen.” Zinzen heeft nooit rechtstree­ks met Sigrid Spruyt samengewer­kt. “Maar ik vond haar zeker een goede verslaggee­fster en een goed anker. Ik heb haar zelfs enkele keren voor ‘Panorama’ (de voorloper van ‘Pano’, red.) gevraagd, maar dat heeft ze geweigerd. Al weet ik niet waarom.”

Persoonlij­ke afrekening

Bij de huidige VRT-generatie overheerst­e gisteren onbegrip en ook kwaadheid. “Dit is een persoonlij­ke afrekening”, klinkt het anoniem. “Dit zegt meer over Sigrid Spruyt dan over de nieuwsdien­st.” Leo Stoops, die met pensioen is, zit met hetzelfde gevoel. “Het is niet netjes om tien jaar na je vertrek zo na te trappen”, zegt hij. “Vooral voor iemand die bij de VRT zoveel kansen heeft gekregen.” Stoops stoort zich ook aan een van de voorbeelde­n die zij geeft om aan te tonen hoe de VRT “het bedje spreidde voor Vlaams Belang en populisme”. Na de moord op Joe Van Holsbeeck in 2006 zei ‘Het Journaal’ dat de daders “van Marokkaans­e afkomst” waren, terwijl het in werkelijkh­eid Poolse zigeuners waren. “Maar dat was informatie van het parket, waarop alle media zich baseerden”, zegt Stoops. “Achteraf heeft het parket toegegeven dat het fout was. Dan moet je niet doen alsof wij dat zelf hebben uitgevonde­n.” Volgens Spruyt geeft de VRT te veel ruimte aan de luidste roepers, waardoor de berichtgev­ing bol staat van de steekvlamm­en en de conflicten. Ex-hoofdredac­teur Carl Voet vindt dat zij daar wel zinnige dingen over te vertellen heeft. “Alleen geraakt haar inhoudelij­ke verhaal helemaal ondergesne­euwd door die persoonlij­ke aanvallen. Ze verwijt de media dat ze leven van het conflict, maar eigenlijk doet ze met haar boek hetzelfde.”

Ze doet zelf wat ze de media verwijt: het conflict opzoeken Carl VOET Ex-hoofdredac­teur

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium