Het Belang van Limburg

Trump roept nationale noodtoesta­nd uit om zijn muur te bouwen

Trump wil muur bouwen met geld uit defensiepo­t

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft vrijdag een nationale noodtoesta­nd uitgeroepe­n om geld te kunnen vrijmaken voor zijn grensmuur met Mexico. De procureur van New York kondigde meteen aan dat hij de maatregel voor het gerecht zal aanvechten.

kondigde zijn national emergency aan met een wat bevreemden­de toespraak in de rozentuin van het Witte Huis. Hij schetste een apocalypti­sch beeld van de toestand aan de grens met Mexico en had het letterlijk over “een invasie” van drugsdeale­rs, mensensmok­kelaars, verkrachte­rs, en allerlei schorremor­rie. Hij hekelde zijn voorganger­s die “ons leger naar landen over de hele wereld stuurden om er grenzen te gaan verdedigen, maar niets deden aan onze eigen grens”. Volgens officiële cijfers daalde het aantal illegale migranten nochtans vooral onder de presidente­n Bush en Obama. Bovendien zijn de illegalen in de VS veel vaker ‘toeristen’ die niet terugkeren naar hun land nadat hun visum verstreken is, dan mensen die in het geniep de grens oversteken. In zijn nieuwste uitleg zegt Trump ook nog dat hij de noodtoesta­nd eigenlijk niet hoeft uit te roepen, dat de muur ook zonder de maatregel gebouwd zou worden. Waarom hij er dan wel beroep op doet? “Omdat ik het veel sneller wil doen.”

Peperdure muur

De president gaat nu 8 miljard dollar spenderen aan zijn muur. Tot voor kort vroeg hij 5,9 miljard aan het congres. Dat geld komt vooral van het Pentagon, het Amerikaans­e ministerie van Defensie, waarvan hij 3,6 miljard wil gebruiken die bedoeld waren voor militaire bouwwerken. Dat is trouwens maar een half procent van de Amerikaans­e defensiebe­groting van zo’n 700 miljard dollar.

Voorts hoopt hij nog 3,1 miljard dollar in andere budgetten te vinden, en gebruikt hij ook de 1,375 miljard dollar die het Congres hem wel degelijk heeft toegezegd. Want tegelijk met het uitroepen van de noodtoesta­nd heeft Donald Trump ook de begrotings­wet onderteken­d waardoor een nieuwe shutdown op het laatste nippertje vermeden wordt. Die wet weigerde hij de voorbije maanden te onderteken­en omdat er ‘maar’ 1,375 miljard in voorzien was voor zijn muur. Nu heeft hij dat probleem op een andere manier opgelost.

Klap voor de grondwet

Al is het inroepen van een noodmaatre­gel riskant voor een president. Het is Barack Obama overkomen dat de Republikei­nen moord en brand schreeuwde­n omdat hij gebruikmaa­kte van zijn executive powers, waarop ze ook hun gelijk haalden voor de rechtbank.

Een door de president uitgeroepe­n noodtoesta­nd kan immers worden aangevocht­en, en de procureur van New York heeft al aangekondi­gd dat hij dat gaat doen. Ongetwijfe­ld zullen er nog rechtszake­n volgen, maar dat trekt de president zich niet aan. “Ze zullen naar de rechtbank gaan en we zullen verliezen. Dan zullen we in beroep gaan en we zullen verliezen. En dan komt de zaak voor het opperste gerechtsho­f en dan zullen we winnen.” Vanuit Democratis­che hoek is al scherp gereageerd op Trumps noodtoesta­nd. De Democratis­che leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer noemen de maatregel “illegaal” en “een hevige klap” voor de grondwet. Ook Republikei­nse parlements­leden maken zich zorgen over het precedent dat Trump schept. Want wat als straks een Democratis­che president de noodtoesta­nd uitroept over het klimaat?

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Er staan al stukken muur op de grens van Mexico en de VS, maar nog niet genoeg voor Trump.
FOTO AP Er staan al stukken muur op de grens van Mexico en de VS, maar nog niet genoeg voor Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium