Het Belang van Limburg

Dievenbend­e sloeg toe in meer dan 100 scholen

Politie pakt vijf verdachten op

- Zahra BOUFKER

De recherche van politie Beringen/Ham/Tessenderl­o heeft een inbrekersb­ende opgerold die in meer dan honderd Vlaamse scholen heeft ingebroken. Het gaat om twintigers uit Herk-deStad en Sint-Truiden. Drie van de vijf verdachten zijn aangehoude­n. De bende maakte vooral computers, laptops en cash buit.

De inbrekersb­ende sloeg toe in vijftig Limburgse scholen, maar ze waren ook buiten onze provincie actief. De buit bestond uit computers, laptops, tablets, kluizen, maar toch hoofdzakel­ijk uit cash geld. “Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten voor meer dan 100 inbraken in scholen in aanmerking komen”, zegt commissari­s Eric Raymaekers. “Vijf mensen werden opgepakt. Zij konden gelinkt worden aan verschille­nde inbraken in scholen in de provincie Limburg en zelfs in heel Vlaanderen. De onderzoeks­rechter hield drie verdachten aan. De hoofdverda­chte is een 29-jarige man uit Herk-de-Stad. Ook zijn vriendin uit Tienen is aangehoude­n, samen met een neef van de hoofdverda­chte, een 29-jarige man uit Sint-Truiden. De andere twee verdachten mochten beschikken. Het gaat om een koppel uit Sint-Truiden. Het is niet uitgeslote­n dat er in het verdere onderzoek nog arrestatie­s zullen volgen.”

Bruut geweld

Binnen de politiezon­e Beringen/ Ham/Tessenderl­o wordt de bende verdacht van inbraken in negen scholen: vijf in Beringen, twee in Ham en twee in Tessenderl­o. “In de meeste scholen werd er met bruut geweld braak gepleegd, met heel wat schade tot gevolg”, zegt Eric Raymaekers. “Verschille­nde gestolen goederen konden we al recuperere­n bij huiszoekin­gen bij de verdachten.”

De lokale politie werkte sinds de start van de schoolinbr­akenplaag in september 2018 aan dit onderzoek. “We zijn tevreden dat er duidelijkh­eid is gekomen”, zegt korpschef Geert Wouters. “Dit resultaat is het gevolg van zeer goed speurwerk en een gedreven team.” De politie vraagt de betrokken scholen om nog wat geduld te oefenen voor ze hun eigendomme­n komen ophalen. “We hebben als politietea­m eerst gefocust op het verzamelen van de bewijslast om de daders achter de tralies te krijgen. Nu maken we eerst een inventaris van de teruggevon­den goederen en pas daarna zullen we de benadeelde scholen vragen om langs te komen.”

 ?? FOTO ZB ?? Eric RAYMAEKERS Diensthoof­d RechercheV­erschillen­de gestolen goederen konden we al recuperere­n bij huiszoekin­gen
FOTO ZB Eric RAYMAEKERS Diensthoof­d RechercheV­erschillen­de gestolen goederen konden we al recuperere­n bij huiszoekin­gen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium