Het Belang van Limburg

Nieuw dagrecord: 18,1°C

-

SINT-TRUIDEN - In Sint-Truiden is er commotie over de terrassen op de Grote Markt. “Het wordt mooi weer, maar wij mogen ons zomerterra­s van het stadsbestu­ur pas op 15 maart buiten zetten. Onbegrijpe­lijk”, zegt Marc Vangrootlo­on, zaakvoerde­r van IJssalon Venise.

“We hebben op de Grote Markt allemaal onze vaste terrassen met glazen wanden en een dak die winter en zomer buiten staan”, zegt Vangrootlo­on. “Daarbuiten mogen we vanaf 15 maart een zomerterra­s plaatsen met losse stoelen en tafels. We horen al de hele week dat het mooi weer gaat worden en daarom hadden we met enkele collega’s ons zomerterra­s al buitengeze­t. We hebben alles echter onmiddelli­jk weer moeten inpakken. Anders zouden we een GAS-boete krijgen. Dat vinden we heel spijtig, want voor de horeca is elk extraatje welkom. Dit jaar zijn ze blijkbaar plots heel streng. Wet is wet, dat begrijpen we. Maar onze terrassen staan niemand in de weg en bovendien zorgen ze net voor sfeer in de stad.”

tRegeling mogelijk herzien

Economiesc­hepen Jos Pierard (Open Vld) begrijpt de onvrede bij de horeca, maar benadrukt dat hij enkel het reglement volgt. “Vorig jaar heeft de gemeentera­ad de regeling goedgekeur­d die duidelijk stelt dat de zomerterra­ssen van 15 maart tot 1 november mogen worden buitengeze­t. Als schepen kan ik dit niet negeren.” Pierard plant wel overleg met de horeca. “Dit reglement is er gekomen tijdens de vorige legislatuu­r. Als nu blijkt dat het te streng is, wil ik daar zeker over praten. Maar tot dan moeten de regels worden gevold. Het is overigens pas na een klacht van een café-uitbater dat de stadswacht controles heeft uitgevoerd. Overtreder­s riskeren een boete van maximum 250 euro.”

Eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA), bevoegd voor publieke inrichting, wil de huidige reglemente­ring alvast zo snel mogelijk aanpassen. “We moeten de lokale horeca stimuleren. Als de zon schijnt, moeten de terrasjes buiten kunnen staan. Ook in februari.”

 ??  ??
 ?? FOTO JCR ?? Voorlopig nog geen terrassen in Sint-Truiden, ondanks het vroege lenteweer.
FOTO JCR Voorlopig nog geen terrassen in Sint-Truiden, ondanks het vroege lenteweer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium