Het Belang van Limburg

LENTE in februari

Van eerste blote buiken tot extra werkkracht­en in tuincentra en risico op heidebrand

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Van Dikketruie­ndag naar de eerste blote buiken in amper enkele dagen tijd: de lente lijkt nu al in het land. Gisteren werd in Ukkel met 18,1 graden het dagrecord verbroken. “Nog tot het einde van de maand gaan de maxima niet meer onder de tien graden zakken. De winter lijkt dus voorbij”, zegt weerman David Dehenauw. Dat zorgt voor “extreem vroege drukte” in de tuincentra en nu al “een reëel risico” op heidebrand.

De winter loopt meteorolog­isch nog tot 1 maart, maar tot het einde van de maand gaan de maxima niet meer onder de tien graden zakken

Weerman David DEHENAUW

In Ukkel werd gisteren het dagrecord van 17,2 graden (1998) verbroken: het werd 18,1 graden. Ook in Diepenbeek werd 17,9 graden gemeten. In Kleine Brogel werd het 16,4 graden. “Dat is abnormaal”, zegt weerman David Dehenauw. “Normaal liggen de maxima rond 6 graden in deze tijd van het jaar. Het blijft nog het hele weekend lente. Dan wordt het enkele dagen rond de 10 graden, om eind volgende week weer naar 13 tot 15 graden te gaan. Er volgt dus opnieuw een zonnige periode en er wordt weinig of geen neerslag verwacht. Ik denk dat het weer veel mensen vrolijk maakt: de eerste terrasjes. Om in T-shirt rond te lopen is het misschien nog net te fris, maar als je op een plek in de zon en uit de wind zit dan is het warm genoeg om je trui uit te trekken. Hou die trui en jas wel in de buurt, want eenmaal de zon begint te zakken wordt het kouder. ’s Avonds en ’s nachts blijft het koud. Tot het einde van de maand gaan de maxima niet meer onder de tien graden zakken. De winter lijkt dus voorbij, maar meteorolog­isch loopt hij wel nog tot 1 maart.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium