Het Belang van Limburg

Wie wandelt daar in het bronsgroen eikenhout?

Eerste grootschal­ig onderzoek naar wandeltoer­isme in Limburg

- Caroline VANDENREYT → www.wandelenin­limburg.be

HASSELT - De gemiddelde wandelaar (m/v) in Limburg is 47 jaar oud, heeft meestal de hond én de partner bij en spendeert onderweg zo’n 19,75 euro. Dat blijkt uit het eerste grootschal­ige wandelonde­rzoek in onze provincie, waarbij 4.000 wandelaars werden aangesprok­en. Wandelen zit ook duidelijk in de lift: vorig jaar zijn 2,19 miljoen wandelaars in Limburg geteld, 150.000 meer dan in 2017. We wandelen het liefst op een zondagnami­ddag, in april, mei, september en oktober.

Van augustus 2017 tot september 2018 posteerden mensen van de drie Regionale Landschapp­en en van Toerisme Limburg zich in de Hoge Kempen, de Maasvallei, Kempen-Broek, Haspengouw, Voeren, Sint-Pietersber­g, De Wijers, Bosland en de Vallei van de Zwarte Beek. Met 4.000 wandelaars werd een babbel geslagen, achteraf vulden 1.190 mensen online nog een bevraging over hun wandelgewo­ontes in.

Tochtenmak­ers

Het populairst bleken de kortere wandelinge­n, met een gemiddelde afstand van 7,2 kilometer. Amper 4 procent van de wandelaars gaat over de 15 kilometer. “De tochtenmak­er – iemand die wandelt binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats – komt logisch gezien het vaakst uit Limburg zelf: 91 procent. Maar bij de wandelvaka­ntieganger­s die hier blijven logeren, valt het op dat vier op tien uit Nederland komt”, verduideli­jkt Elke Quatacker van Toerisme Limburg. “Wandelen blijkt ook een sociale activiteit: 80 procent wandelt met z’n tweeën, of met meer. Vooral de partner is er vaak bij.” En de hond: één op vier heeft z’n viervoeter op sleeptouw. “Maar amper 2 procent zegt dat de hond de enige reden is waarom ze gaan wandelen, ze doen het dus voor het plezier.”

Jong geleerd

De gemiddelde leeftijd van de wandelaar in Limburg is 47. Maar de vijftigplu­ssers spannen toch de kroon met 56 procent. Hoewel jong geleerd oud gedaan is: één op tien is jonger dan 12 jaar.

Een stapje in de wereld zetten, doen mensen het liefst dicht bij huis: 78 procent gaat voor een korte wandeling in de omgeving. De belangrijk­ste reden om eropuit te trekken: het landschap en de mooie natuur. Daguitstap­pers waren goed voor 16 procent van de wandelaars, de wandelvaka­ntieganger­s waren een minderheid met 6 procent. Het zijn wel de laatsten die het meeste spenderen, vooral dan aan logies. Gemiddeld geeft een wandelaar volgens het onderzoek 19,75 euro uit. “Maar je moet dat relativere­n: 41 procent geeft nul euro uit. Iemand die hier blijft overnachte­n zit gemiddeld aan 78,38 euro.” Los van de overnachti­ng gaat het meeste geld (70%) naar eten en drinken in een lokale horecazaak. Dat verklaart ook (deels) het aantal haltes onderweg: de wandelaar stopt gemiddeld 1,5 keer per wandeling. Reden nummer één: om te genieten, het landschap te bewonderen. Alhoewel 34 procent aangeeft niet te stoppen onderweg. “Uit het onderzoek blijkt het economisch­e belang van de wandelrecr­eatie voor Limburg, net als het fietstoeri­sme. Vanuit Toerisme Limburg blijven we inzetten op seizoensve­rlenging, meer toeristen verspreid over het hele jaar. Daarvoor is wandelen bij uitstek geschikt”, liet gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld) weten.

Zondag

Gewandeld wordt er in elk geval vlot: de tellers van Regionale Landschapp­en klokten in 2018 af op 2,19 miljoen wandelaars in onze provincie. “Het favoriete tijdstip is zondag tussen 14 en 16 uur”, zegt Johan Van Den Bosch van Regionale Landschapp­en. Tevreden bleken de wandelaars in de ondervragi­ng ook: 98 procent was helemaal gelukkig met de wandeling. “Zoveel tevredenhe­id krijg je niet zomaar. Het is belangrijk dat we in de toekomst, samen met onze partners, die kwaliteit blijven garanderen”, benadrukte Van Den Bosch.

Een hint naar de SALK-middelen die in 2019 eindigen voor de 36 parkranger­s: mannen en vrouwen uit de sociale economie die de wandelpade­n in alle Limburgse gemeenten onderhoude­n. “Heel belangrijk, als je weet dat de ondervraag­de wandelaars zwerfvuil (en een tekort aan vuilnisbak­ken) als één van de verbeterpu­nten aanhalen. Terwijl die rangers elk jaar 250 ton vuilnis oprapen op 2.000 kilometer wandelpade­n.” Een campagne tegen zwerfvuil plannen ze alvast, net als de gevraagde extra zitbanken. Nieuw is ook een jaarlijks meerdaags wandeleven­t, elk jaar in een ander regionaal landschap. “We starten met de ‘wandeldrie­daagse Haspengouw’ op 31 mei, 1 en 2 juni.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium