Het Belang van Limburg

“Laat niet iederéén lenen voor een huis”

Nationale Bank waarschuwt voor te makkelijke woonkredie­ten

- Kristof SIMOENS

BRUSSEL - Banken staan nog altijd veel te vlot leningen toe aan kandidaat-kopers met een hoger risicoprof­iel. En dat kan hen zuur opbreken, waarschuwt de Nationale Bank (NBB). Bankenkoep­el Febelfin pleit voor “forse maatregele­n”. Zelfs als dat zou betekenen dat minder mensen dan een eigen huis kunnen kopen.

Als iemand een woonlening niet kan terugbetal­en, is dat ook slecht nieuws voor de banken. “Want mochten de huizenprij­zen dalen door een abrupte renteschok, dan zouden banken grotere verliezen kunnen lijden dan wat ze nu inschatten”, klinkt het in het jaarversla­g van de NBB. “Onze boodschap aan de banken is duidelijk: het gaat niet goed”, waarschuwt gouverneur Pierre Wunsch. “Als jullie zware leningen blijven toekennen met dergelijke kleine winstmarge­s, zullen wij hoe dan ook ‘iets’ doen.”

Maatregele­n

In het verleden legde de NBB banken met veel risicovoll­e leningen al een hogere kapitaalbu­ffer op, een ‘stootkusse­n’ dat hen moet vrijwaren in geval van wanbetalin­g of bij een huizencris­is. Maar dat heeft de banken er niet van weerhouden om soepel krediet te blijven verstrekke­n. “Zelfregule­ring werkt niet voldoende”, zegt Karel Van Eetvelt, topman van Febelfin. “De banken laten zich door elkaar opjagen.” Ook van de politiek verwacht hij geen pasklare oplossing: “Voor een politicus is het moeilijk om tegen een deel van de bevolking te zeggen dat het niet verantwoor­d is om een lening af te sluiten. Toch zouden sommige mensen geen woonlening mogen krijgen omdat ze een te groot financieel risico lopen.” Daarom vraagt Van Eetvelt “forse en duidelijke maatregele­n” van de NBB. Ook minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) wil dat de NBB “samen met de banken maatregele­n neemt om ervoor te zorgen dat men mensen financieel niet in de problemen brengt”. Zijn collega van Economie Kris Peeters (CD&V) waarschuwt wel om het kind niet met het badwater weg te gooien: “Banken kunnen extra maatregele­n nemen, maar dat mag niet tot gevolg hebben dat jonge mensen zonder kapitaalkr­achtige ouders in de kou blijven staan.”

Langere afbetaling­stermijn

Al is dat precies wat dreigt te gebeuren, vreest John Romain van advieskant­oor Immotheker Finotheker. Hij ziet geen oplossing in het terugdring­en van het geleende bedrag onder de 80 procent van de waarde van het onderpand, “want zo sluit je tot 50 procent van de kandidaat-kopers uit”. Hij is voorstande­r van het verlengen van de afbetaling­stermijn, ook al is de rente dan iets hoger. “Die ligt nu op 20 jaar, of zelfs korter. De afbetaling­stermijn verlengen is de beste manier om het afbetaling­sbedrag laag genoeg te houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium