Het Belang van Limburg

Geld voor karate met kleuren

Hasselaar Eric Bortels ontwikkelt vechtsport voor sporters met Downsyndro­om

- Joos MEESTERS

HASSELT - De Romeinse universite­it Foro Italico gaat samenwerke­n met karatelera­ar Eric Bortels om mensen met het syndroom van Down te laten proeven van karate. De Hasselaar ontwikkeld­e een methode met kleuren en pictogramm­en, die karate toegankeli­jk maakt voor mensen met een beperking. Bortels krijgt er 400.000 euro Europese subsidie voor.

Ward, Verena en Cynthia van Nederheem Tongeren geven met veel overgave een demonstrat­ie op de mat. Eric staat vooraan en doet alle karatebewe­gingen voor. Als hij ‘groene paraplu’ of ‘blauwe zon’ roept, gaan de voeten van zijn leerlingen naar de overeenkom­stige pictogramm­en op hun matjes. Om te weten welke arm ze moeten bewegen, kijken ze of de kleur van hun polsbandje overeenkom­t met dat van Eric. Ook aan de vier muren van het zaaltje hangt een pictogram, zodat de karateka’s weten in welke richting ze moeten bewegen.

Autisme

Eric Bortels (53) geeft karateles in veertien verschille­nde zorgcentra en scholen, aan in totaal zo’n 250 kinderen en volwassene­n met een beperking. “In 2006 had ik twee begeleider­s van Kids Hasselt in mijn training. Zij zochten iemand om karate te geven aan mensen met autisme en spraak- en gehoorstoo­rnissen. Zo is het begonnen. Er bleven leerlingen bijkomen en na een tijdje kreeg ik ook de vraag om mensen met een zware verstandel­ijke beperking erbij te nemen. Toen ben ik gaan zoeken naar een methode om karate aan te passen aan hun mogelijkhe­den.” Bortels richtte de Inclusive Karate Federation en G-Karate vzw op. Telkens met de bedoeling om ook mensen met een verstandel­ijke of lichamelij­ke beperking de beginselen van karate bij te brengen.

Zelfvertro­uwen

De Romeinse sportunive­rsiteit Foro Italico wil de komende drie jaar Bortels’ aangepaste onderwijsm­ethode verspreide­n in Europa. Het project, dat financiële steun krijgt van de Europese Unie, richt zich uitsluiten­d op mensen met het syndroom van Down. De karatemeth­ode van Bortels moet hen aanzetten tot beweging en bovendien hun zelfvertro­uwen opvijzelen. “Naast België en Italië nemen ook Hongarije, Roemenië, en Oostenrijk deel. In juni begin ik met de opleiding van coaches in elk van de deelnemend­e landen”, zegt Bortels. Bortels verwacht dat zijn methode ook in de andere landen zal aanslaan. “De meeste van mijn leerlingen zijn superentho­usiast en pikken het snel op. Dat ze het makkelijk leren, geeft hen een mentale boost. Ze leren sequenties van bewegingen onthouden en hun ademhaling controlere­n. Ik geef ook les aan mensen die zwaar hulpbehoev­end zijn of ernstige psychiatri­sche problemen hebben. De directeur van een zorginstel­ling zei me dat hij verbaasd was over hoe goed ze luisteren en meedoen, maar ook over welk niveau ze halen.”

De meeste leerlingen zijn superentho­usiast en pikken het snel op. Dat ze het makkelijk leren, geeft hen een mentale boos

Eric BORTELS

Protest

Tibo Olaerts is een van de begeleider­s van de Nederheem-sporters. “Ze kijken erg uit naar de wekelijkse karateless­en. Als het een keertje niet kan doorgaan protestere­n ze.” “Activiteit­en vinden om hen te laten bewegen is niet zo makkelijk”, zegt zijn collega Yasmine Paredis. “Wandelen vinden ze maar saai. Maar als ze karate mogen doen, klagen ze nooit en zijn ze nooit moe. Dit is echt op hun maat en daardoor krijg je ze mee.” De samenwerki­ng met de universite­it van Rome loopt tot eind 2021. Het project wordt gefinancie­rd door het Erasmus+ Sportprogr­amma van de Europese Unie.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Met behulp van kleuren en pictogramm­en leert Eric Bortels karate aan Ward, Verena en Cynthia van Nederheem in Tongeren.
FOTO TOM PALMAERS Met behulp van kleuren en pictogramm­en leert Eric Bortels karate aan Ward, Verena en Cynthia van Nederheem in Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium