Het Belang van Limburg

De Block pompt 87 miljoen euro extra in opvang asielzoeke­rs

-

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) investeert 87 miljoen euro in asiel. Dat doet ze naar eigen zeggen om “het asielprobl­eem opnieuw onder controle te krijgen”, een duidelijke sneer naar haar voorganger Theo Francken (N-VA). De Block investeert die miljoenen onder meer in 3.250 extra opvangplaa­tsen voor asielzoeke­rs, naast nog eens 1.500 bufferplaa­tsen.

87 miljoen is geen klein bedrag voor een departemen­t dat nu op zo’n 350 miljoen draait. Opvallend ook, want een regering in lopende zaken kan in principe geen nieuwe, dure maatregele­n nemen. “Maar de situatie is urgent, dus móéten we

HASSELT -

investeren om te voorkomen dat families op straat achterblij­ven”, zegt De Block. “We zorgen ervoor dat wie asiel aanvraagt op een degelijke manier opgevangen wordt in afwachting van een beslissing.” In het plan wordt ook de eerder goedgekeur­de afbouw van opvangplaa­tsen teruggedra­aid en gaat De Block extra personeel aanwerven. “De Dienst Vreemdelin­genzaken en het Commissari­aat voor de Vluchtelin­gen, die instaan voor de behandelin­g van de asielaanvr­agen, krijgen 90 extra personeels­leden. Die zijn nodig om een vlotte en korte asielproce­dure te kunnen garanderen”, zegt De Block. “Als we de procedures een week kunnen verkorten, is er ook minder opvang nodig.” De minister grijpt met andere woorden terug naar haar beleid van 2011-2014, toen ze al verantwoor­delijk was voor Asiel en Migratie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium