Het Belang van Limburg

Open Vld wil minimale dienstverl­ening opnemen in volgende regeerakko­ord

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Vlaams Parlements­lid Marino Keulen (Open Vld) en enkele partijgeno­ten hebben een conceptnot­a ingediend die Vlaamse openbare diensten verplicht om bij stakingen een minimale dienstverl­ening te voorzien. “Zelfs bij de hypergesyn­diveerde NMBS is dit al anderhalf jaar de regel”, zegt Keulen. “Als Open Vld vanaf 26 mei wordt uitgenodig­d aan de onderhande­lingstafel voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering, zullen we dit dossier op tafel leggen.”

Volgens Keulen situeert zijn conceptnot­a zich volledig binnen de (Europese) wettelijke kaders om het stakingsre­cht te vrijwaren, maar creëert ze een mogelijkhe­id om binnen bepaalde overheidsd­iensten een minimale dienstverl­ening te voorzien. In enkele Europese landen zoals Duitsland, Italië of Spanje bestaat al een minimale dienstverl­ening voor een aantal essentiële overheidsd­iensten. Maar momenteel is dit in Vlaanderen decretaal nog niet mogelijk.

“De stakingen van de afgelopen tijd hebben ons twee zaken geleerd: de werkwillig­en willen graag werken en de burgers zijn het beu om op regelmatig­e tijdstippe­n essentiële dienstverl­ening te ontberen”, zegt Keulen. “Het is zeker niet de bedoeling om stakingen onmogelijk te maken of het stakingsre­cht in te perken. Ik wil wel de belangrijk­e dienstverl­ening tijdens stakingen vrijwaren. Als Vlaamse overheid zijn we dat aan de samenlevin­g, de belastingb­etalers en de burgers verplicht.”

Omzendbrie­f

Voor zijn conceptnot­a baseert Keulen zich op een omzendbrie­f van 21 maart 2005 van toenmalig Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) met richtlijne­n over een minimale dienstverl­ening. Die kwam er na de stakingen eerder die maand. De omzendbrie­f bepaalt onder meer dat werkwillig­en niet mogen worden tegengehou­den. “Maar die omzendbrie­f schiet in de praktijk te kort”, zegt Keulen. “Tijdens stakingen worden regelmatig toegangsde­uren van overheidsi­nstanties met kettingen of door stakingspi­ketten geblokkeer­d waardoor werkwillig­e ambtenaren verhinderd worden om te werken. Bovendien is een omzendbrie­f geen rechtsvorm waarmee beperkinge­n aan het stakingsre­cht kunnen worden aangebrach­t of waarmee sancties aan overtreder­s kunnen worden opgelegd.”

Spoorwegen

In ons land kennen de spoorwegen sinds 29 november 2017 een wet op de continuïte­it van de dienstverl­ening waarbij door een eenvoudige procedure de werkwillig­en de prioritair­e lijnen bedienen en dit bewijst zijn nut tijdens stakingen. “Door de werkwillig­e werknemers in te zetten op de belangrijk­e verbinding­en tijdens de spitsuren slagen heel wat mensen erin om tijdens stakingen toch op hun werk te geraken”, zegt Keulen. “Als dit bij de hypergesyn­diceerde NMBS kan, moet dit voor de Vlaamse overheidsd­iensten ook kunnen.”

In zijn nota heeft Keulen een niet-limitatiev­e lijst opgenomen van mogelijke Vlaamse openbare diensten waar een dergelijke procedure zou kunnen gelden:

➜ Agentschap voor Maritieme Dienstverl­ening en Kust (bij stormweer)

➜ Agentschap voor Natuur en Bos (bij stormweer en voor brandbestr­ijding)

➜ Agentschap Wegen en Verkeer (voor tunnels en strooidien­st)

➜ Aquafin (voor waterzuive­ring en riolering)

➜ Loodswezen (voor veilige doorgang van de scheepvaar­t)

➜ De Vlaamse Waterweg nv (voor bediening van sluizen en beweegbare bruggen)

➜ De Watergroep (voor de distributi­e van drinkwater)

➜ Gesloten instelling­en voor jongeren (voor toezicht op de detentie)

➜ Openbare Psychiatri­sche Ziekenhuiz­en (voor toezicht op afdelingen)

➜ Vlaams Centrum Elektronis­ch Toezicht (voor volgen van personen onder elektronis­ch toezicht)

➜ De Lijn (voor bediening van prioritair­e lijnen)

Eenvoudige procedure

De procedure zelf is volgens Marino Keulen vrij eenvoudig. “Van zodra een erkende vakbond een stakingsaa­nvraag indient, wordt er overleg gestart met een verzoening­sprocedure. Wanneer die niets uithaalt krijgen de personeels­leden enkele dagen de tijd om aan te geven of ze deelnemen aan de staking. Op basis van het werkwillig­e personeel kan dan een minimumdie­nst worden georganise­erd.”

De conceptnot­a is neergelegd bij de commissie Bestuursza­ken en zal op korte termijn worden besproken.

 ?? Foto PHN
Foto PUT ?? Marino Keulen. Open Vld wil dat Vlaamse openbare diensten verplicht worden om bij stakingen een minimale dienstverl­ening te voorzien, zoals dat bij de NMBS al het geval is.
Foto PHN Foto PUT Marino Keulen. Open Vld wil dat Vlaamse openbare diensten verplicht worden om bij stakingen een minimale dienstverl­ening te voorzien, zoals dat bij de NMBS al het geval is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium