Het Belang van Limburg

N-VA wil Europese blokkering­sminderhei­d tegen welvaartst­oerisme

-

BRUSSEL - Hoe lang moet je als buitenland­er in België werken alvorens recht te hebben op een werklooshe­idsvergoed­ing? In België is dat nu drie maanden, maar op Europees niveau ligt een voorstel op tafel voor één maand. “We roepen gelijkgezi­nde buurlanden op om dit voorstel te blokkeren”, zegt federaal parlements­lid Zuhal Demir (N-VA).

De werklooshe­idsvergoed­ing voor buitenland­ers is al langer een van de strijdpunt­en van de N-VA die dit afdoet als ‘welvaartst­oerisme’. “Tot september 2016 moest je zelfs maar één dag in België werken alvorens je een werklooshe­idsvergoed­ing kon aanvragen”, zegt Zuhal Demir. “Dat is gelukkig veranderd. Sindsdien is dat drie maanden, in de regeringMi­chel was er zelfs een akkoord om die periode op te trekken tot zes maanden.”

Compromisv­oorstel

Maar intussen is men op Europees niveau coördinati­eregels voor de sociale zekerheid aan het vastleggen. Demir: “Tijdens het driepartij­enoverleg tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad van deze week, is er nu een compromis gelanceerd om dit naar één maand te brengen, maar dan hebben die buitenland­se werknemers nog amper bijgedrage­n aan onze sociale zekerheid. Minister Kris Peeters (CD&V) heeft donderdag in de Kamer ook gezegd dat hij onze drie maanden verdedigt, daarom roepen wij op om hiervoor een blokkering­sminderhei­d te vormen met een aantal gelijkgezi­nde buurlanden. Want wij zijn bovendien ook nog het enige land waar de werklooshe­idsvergoed­ing niet beperkt is in de tijd.”

“Die één-maandperio­de ligt inderdaad op tafel”, zegt Europees parlements­lid Ivo Belet (CD&V). “Maar dat is nog niet definitief, we denken dat ze ergens tussen één maand en drie maanden zullen landen. Vergeet niet dat de onderhande­lingen zijn gestart met het voorstel van één dag. In die regels zitten trouwens ook veel goede zaken: zoals oplossinge­n voor de grensarbei­ders die in Nederland op een latere leeftijd met pensioen kunnen dan bij ons en ook strengere controles op werknemers die vanuit een andere lidstaat naar hier worden gedetachee­rd.”

Gewerkt in andere lidstaat

Iemand die in een andere lidstaat werkloos was, krijgt hier ook niet meteen een uitkering. Maar de gewerkte periodes in een andere EUlidstaat tellen wel mee. “Wie jonger is dan 36 jaar moet in de laatste 24 maanden ook 12 maanden hebben gewerkt”, verduideli­jkt Roland Valkeneers van ACV Limburg. “Ouderen moeten ook langer werken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir.
FOTO BELGA Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium