Het Belang van Limburg

Vleesbedri­jf gaat veggie

Carmans Beringen maakt dit jaar 2 miljoen vegetarisc­he frikandell­en

- Zahra BOUFKER/Koen SNOEKX

BERINGEN - De Beringse vleesgroot­handelaar Carmans gaat de vegetarisc­he toer op. Dit jaar alleen al is het van plan meer dan 2 miljoen vegetarisc­he frikandell­en op de Belgische markt te brengen. “Die smaken net hetzelfde als een gewone frikandel”, maakt zaakvoerde­r Erik Carmans zich sterk.

Meer dan ooit tevoren staat er vegetarisc­h eten op het menu in Vlaamse gezinnen, en de Beringse vleesgroot­handelaar Carmans springt mee op die kar. Onder de naam Butchers’ Bastards brengt Carmans dit jaar een heel assortimen­t vleesverva­ngende producten op de markt. “Het gaat stuk voor stuk om producten die geen vlees bevatten maar wel naar vlees smaken”, zegt zaakvoerde­r Erik Carmans.

Eerste product in de lijn is de Vegafrik. “Dat is een vegetarisc­he frikandel die gemaakt is op basis van tarwe, soja en erwten”, zegt Carmans, die zich sterk maakt dat zijn vegetarisc­he frikandel in een smaaktest niet te onderschei­den is van een vleesfrika­ndel. “Qua smaak, geur en textuur is er geen verschil”, zegt Carmans, die dit jaar meer dan 2 miljoen vegetarisc­he frikandell­en op de Belgische markt wil brengen.

Veggie salami

Naast de frikandel gaat Carmans nog meer vegetarisc­he producten op de markt brengen. “We gaan ook een heel assortimen­t aan vegetarisc­he charcuteri­e lanceren”, zegt Carmans. “Dat gaat dan bijvoorbee­ld om salami, goldworst, strasbourg of paté. En ook veggie kebab komt eraan.” Vandaag maken de vegetarisc­he producten nog altijd maar een heel klein onderdeel uit van vleesbedri­jf Carmans. “Maar in de toekomst gaat dat percentage alleen maar stijgen”, zegt de topman van het Berings bedrijf. “De meerderhei­d van de millennial­s en hun kinderen zullen flexitarië­r worden, en zullen vlees meer en meer combineren met vegetarisc­he producten. Op die veranderen­de voedingsma­rkt willen wij inspelen.”

Kweekvlees

Carmans heeft op termijn nog veel meer ambitie. Zo wil hij zelf ook eigen vlees kweken in een laboratori­um. “Dat is de nieuwste trend. Daarbij wordt een minuscuul vleesstaal­tje uit een dier gehaald, als basis om er vlees van te kweken.” Een van de grootste obstakels bij het produceren van kweekvlees is op dit moment wel nog het prijskaart­je. “Volgens de jongste prijzen is dat voor gekweekt rundvlees liefst 10.000 euro per kilo. Voor kip is dat op dit moment 30 euro per kilo. Maar zodra het product qua prijs voor de consument aantrekkel­ijk wordt, willen we het zelf gaan produceren.”

 ?? FOTO ZB ?? Eric Carmans is er zeker van: het verschil tussen een veggie en een ‘echte’ frikandel proeft u niet.
FOTO ZB Eric Carmans is er zeker van: het verschil tussen een veggie en een ‘echte’ frikandel proeft u niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium