Het Belang van Limburg

“Schoolbus mag Loïc niet in Bilzen afzetten”

Mama hekelt vervoersre­geling naar naschoolse opvang voor zoontje (9) met autisme

- Ruben STEEGEN

BILZEN - Al meer dan een jaar is Cindy Steuperaer­t uit Bilzen op zoek naar naschoolse opvang voor haar zoontje Loïc (9), een jongen met autisme type 2. “Naschoolse opvang is een basisrecht, maar ik moet vechten voor een plaats”, zegt Cindy. Doordat Loïc in Kortessem school loopt, heeft de jongen geen recht op busvervoer naar de naschoolse opvang in thuisgemee­nte Bilzen.

Mailtjes naar de ministers, brieven en telefoontj­es naar autismever­enigingen,…niets helpt in Cindy’s zoektocht naar naschoolse opvang voor haar zoontje Loïc, die een zware autismespe­ctrumstoor­nis heeft en non-verbaal is. “Al sinds zijn vijfde zit hij op De Dageraad in Kortessem, een school voor buitengewo­on onderwijs waar hij ook zijn middelbaar kan volmaken. Precies daarom heb ik voor Kortessem gekozen. In Bilzen zou hij na zijn twaalfde op zoek moeten naar een andere school, maar Loïc heeft nood aan structuur. Als mama heb ik het beste voor mijn kind gekozen.”

Opvang is een basisrecht, maar ik moet vechten voor een plaats

Cindy STEUPERAER­T

Mama van Loïc

Kronkel

Die keuze lijkt Cindy nu zuur op te breken, want door een kronkel in de wetgeving rond busvervoer raakt haar zoontje niet op de naschoolse opvang. “De Dageraad biedt geen opvang aan en in Kortessem is er geen initiatief voor kinderen met autisme. Loïc kan niet zomaar bij een groep leeftijdsg­enootjes aansluiten. Hij heeft speciale zorgen nodig, maar daar zijn veel gemeenten blind voor.” De jongen kan wel terecht in de naschoolse opvang Domino in Bilzen, vlakbij zijn thuis. “Ik werk fulltime, dus dat was een ideale oplossing. Helaas mag de schoolbus Loïc niet in Bilzen afzetten. Omdat De Dageraad niet de dichtstbij­zijnde school was voor een jongen met autisme type 2, mag de schoolbus hem daar volgens de wet niet afzetten. Ik word gestraft omdat ik het beste voor Loïc heb gekozen. Absurd.”

Rug tegen de muur

Mailverkee­r met het kabinet van onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) leverde weliswaar een begripvol antwoord op, maar een oplossing kwam er niet. “Iedereen leeft mee, maar niemand onderneemt iets. Intussen sta ik met mijn rug tegen de muur. Voorlopig halen mijn ouders Loïc op na school, maar zij zijn allebei voorbij de zeventig. Als die steun ooit wegvalt, sta ik er alleen voor. Stoppen met werken is financieel onmogelijk. Mijn vriend – niet de papa van Loïc – springt bij wanneer hij kan, maar heeft zelf ook kinderen die van en naar school moeten. Ik kan alleen maar hopen dat men in Brussel wakker schiet en de vervoersre­geling rond naschoolse opvang voor kinderen met autisme op de schop gaat. Ik ben lang niet de enige ouder in deze situatie, want enkel in Loïcs school zijn er al minstens twee mama’s die net als ik geen opvang vinden.”

Meer middelen

De vzw Autisme Limburg erkent dat er in onze provincie te weinig naschoolse opvangmoge­lijkheden zijn voor kinderen met een autismespe­ctrumstoor­nis. “Niet elke school voor buitengewo­on onderwijs heeft de middelen om naschoolse opvang te garanderen”, zegt algemeen coördinato­r Marleen Bloemen. “Opvang voor kinderen met autisme vraagt immers meer personeel. Het aanbod in Limburg is helaas te beperkt. We merken dat ouders noodgedwon­gen deeltijds gaan werken, maar eigenlijk zou dat niet nodig mogen zijn. Ieder kind heeft recht op naschoolse opvang.” Ook de Limburgs Stichting Autisme (LSA) is op de hoogte van de problemati­ek. “Het thema leeft bij scholen, maar door de personeels­bezetting is het lang niet altijd mogelijk om naschoolse opvang te voorzien. Scholen zijn wel degelijk met het thema bezig. Zo geven we regelmatig vormingen aan scholen die naschoolse opvang voor kinderen met autisme op poten willen zetten. Er is beterschap op komst, maar als ouder blijft het vaak een zoektocht.”

 ?? FOTO HBVL ?? Mama Cindy met haar zoontje Loïc: “Ik hoop dat men in Brussel wakker schiet.”
FOTO HBVL Mama Cindy met haar zoontje Loïc: “Ik hoop dat men in Brussel wakker schiet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium