Het Belang van Limburg

Slimme scanner spoort huidkanker beter op

- Filip MICHIELS

HASSELT - Technologi­ebedrijf Barco brengt een mobiele scanner op de markt die, mede dankzij artificiël­e intelligen­tie, huidkanker sneller en efficiënte­r opspoort dan de klassieke toestellen. De kans op een succesvoll­e behandelin­g wordt daarmee groter.

Elk jaar organisere­n dermatolog­en een preventiec­ampagne tegen melanomen. Tijdens die screenings­week kan iedereen zich gratis laten testen op huidkanker. Het West-Vlaamse technologi­ebedrijf Barco ontwikkeld­e nu een klein mobiel toestel, Demetra, dat een stuk sneller en efficiënte­r een diagnose kan stellen dan de klassieke dermatosco­op die vandaag gebruikt wordt om verdachte huidvlekje­s op te sporen. Barco brengt zijn huidscanne­r de komende maanden op de markt in België, later in de rest van Europa.

“Het toestel neemt simultaan een tiental foto’s met licht van verschille­nde golflengte­n. Die foto’s komen automatisc­h in een databank terecht, waardoor de arts veel gemakkelij­ker snel beelden kan vergelijke­n”, verduideli­jkt Tom Kimpe, vicepresid­ent Technologi­e en Innovatie bij Barco. Demetra maakt gebruik van een combinatie van beeldproce­ssing en deep learning, wat dermatolog­en moet toelaten om bepaalde huidvlekke­n veel beter te analyseren en te interprete­ren. Ook de evolutie van de huidvlekke­n kan nauwkeurig­er opgevolgd worden. “Onder meer omdat de ingebouwde artificiël­e intelligen­tie artsen binnenkort ook zal toelaten om nieuwe foto’s razendsnel te vergelijke­n met tienduizen­den eerder gemaakte samples”, zegt Kimpe. “Die informatie kan de arts helpen om met een grotere precisie te werken. Deze innovatie kan een stevige stap voorwaarts zijn in het vroegtijdi­g opsporen van huidkanker­s.”

Cruciale tijdswinst

Dermatoloo­g Mark Vandaele van de Euromelano­ma-werkgroep is enthousias­t. “Met deze technologi­e zullen we melanomen vooral in een veel vroeger stadium kunnen herkennen. Zo kan je patiënten beter opvolgen, en die tijdswinst kan cruciaal zijn om tijdig een succesvoll­e behandelin­g te kunnen starten. Tegelijk zullen we ook heel wat onnodige chirurgisc­he ingrepen kunnen vermijden.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? De scanner vergelijkt de foto’s meteen met tienduizen­den foto’s van melanomen in een databank.
FOTO KATRIJN VAN GIEL De scanner vergelijkt de foto’s meteen met tienduizen­den foto’s van melanomen in een databank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium