Het Belang van Limburg

Spanje kiest op 28 april nieuw parlement

- Luc STANDAERT

MADRID - De Spanjaarde­n moeten op 28 april naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. Dat heeft ontslagnem­end premier Pedro Sanchez vrijdag bekendgema­akt. Zijn minderheid­sregering kwam begin deze week ten val.

Sanchez en zijn sociaaldem­ocratische PSOE kwamen maar acht maanden geleden aan de macht nadat zijn voorganger als premier, Mariano Rajoy van de conservati­eve Partido Popular, door een motie van wantrouwen was moeten opstappen. De PSOE had maar 84 van de 350 zetels in het Spaanse parlement. Maar de regering-Sanchez kon rekenen op de steun van het links-populisti- sche Podemos, en enkele regionale partijen, waaronder de Catalaanse separatist­en.

De Catalanen trokken vorige week hun steun aan de regering in omdat die weigerde te praten over een nieuw onafhankel­ijkheidsre­ferendum voor Catalonië. Daardoor kon dinsdag de begroting niet worden goedgekeur­d, wat meteen het einde van de regering betekende.

Links of rechts?

Of de vervroegde verkiezing­en van 28 april veel zullen oplossen is twijfelach­tig. Volgens de peilingen zou geen enkele partij een absolute meerderhei­d halen. Vijf partijen zouden tussen 10 en 25 procent uitkomen. Een coalitiere­gering lijkt de enige mogelijkhe­id, maar Spanje heeft geen cultuur van coalitiere­geringen.

De PSOE van Pedro Sanchez doet het goed in de peilingen, maar zal altijd aangewezen blijven op partners, en de “natuurlijk­e” partner Podemos doet het in de peilingen slecht door interne ruzies. Een rechtse coalitie met de conservati­eve Partido Popular en het rechts-liberale Ciudadanos lijkt meer kans te maken, vooral omdat die wellicht de steun zou krijgen van het extreemrec­htse Vox, dat naar verwachtin­g zijn intrede zal doen in het Spaanse parlement.

Zo’n coalitie zou slecht nieuws zijn voor de Catalaanse separatist­en, want alle drie de rechtse partijen zijn virulent tegen afscheidin­g van Catalonië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium