Het Belang van Limburg

“Rechten studeren in Leuven of Hasselt?”

Semesterex­amens of tienwekens­ysteem?

-

ALKEN/SINT-TRUIDEN - Ines Melon (17) uit Alken zit momenteel in het zesde jaar Latijn-moderne talen in de Katholieke Centrumsch­olen in Sint-Truiden. Volgend jaar wil ze rechten studeren. “Maar kies ik best voor UHasselt of KU Leuven?”, vraagt Ines zich af. In Leuven zijn er telkens examens aan het einde van het semester, aan UHasselt wordt een tienwekens­ysteem gehanteerd.

“Als jurist moet je geen wetboeken uit het hoofd kennen, maar wel rechtsrege­ls weten te vinden en ermee kunnen werken”, legt prof. dr. Elly Van de Velde, opleidings­directeur van de rechtenopl­eiding van UHasselt uit. “Daarom koos UHasselt voor opdracht- en probleemge­stuurd onderwijs, waarbij je slechts een beperkt aantal contacture­n hebt in kleine groepen van ongeveer twintig studenten.”

Buiten die contacture­n moeten studenten zelfstandi­g aan de slag. “Aan de Hasseltse rechtenopl­eiding leer je aan zelfstudie doen en verantwoor­delijkheid opnemen, zodat je uitgroeit tot een zelfstandi­ge jurist die elk juridisch probleem hands on kan oplossen.” “De UHasselt werkt voor haar rechtenopl­eiding bovendien samen met KU Leuven en Maastricht University”, vertelt prof. Van de Velde. “Professore­n van de drie instelling­en geven colleges in Hasselt en volgens het Hasseltse probleemge­stuurde onderwijsc­oncept. Door de expertise van de drie partners te combineren, krijgen we een boeiend curriculum met unieke accenten.”

Persoonlij­ke voorkeur

“De bachelorop­leidingen rechten in Leuven en Hasselt hanteren dezelfde hoge wetenschap­pelijke standaard en verschille­n inhoudelij­k niet van elkaar. Noch op het vlak van leerstof, noch op het vlak van examens”, zegt Bregt Van Hoeyveld, persattach­é van KU Leuven. De keuze is volgens hem dan ook een kwestie van persoonlij­ke voorkeur. “In Leuven zijn er wel de meeste keuze- en combinatie­mogelijkhe­den, waaronder de specialisa­ties ‘economie, recht en bedrijfsku­nde’, ‘politieke wetenschap­pen’ en ‘overheidsm­anagement en -beleid’. De Hasseltse opleiding van haar kant is sterker Europees- en internatio­naalrechte­lijk geïnspiree­rd.”

Tienwekens­ysteem

Bij het tienwekens­ysteem van UHasselt hebben studenten om de tien weken examen van een vak of een beperkt aantal vakken. Dat systeem heeft volgens prof. Van de Velde twee voordelen. “In de korte onderwijsp­eriodes kan je je in een beperkt aantal vakken vastbijten. Zo wordt ook de werkdruk gelijkmati­g over het jaar verspreid. Daarnaast weet je in het eerste bachelorja­ar al na tien weken waar je staat. Dankzij de snelle feedback kan je je leerproces meteen bijsturen indien nodig” In Leuven geldt een semestersy­steem. “Studenten krijgen tweemaal dertien weken hoor- en werkcolleg­es, gevolgd door vier weken ‘blok’ voor drie tot vier examens”, legt Bregt Van Hoeyveld uit.

De UHasselt werkt voor haar rechtenopl­eiding samen met KU Leuven en Maastricht University Sarah Timmermans

UHasselt

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ines Melon twijfelt of ze rechten gaat studeren in Hasselt of in Leuven.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ines Melon twijfelt of ze rechten gaat studeren in Hasselt of in Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium