Het Belang van Limburg

“Vraag naar Cristal in de horeca is sterk toegenomen”

Nederlands pilsbier kent sterkste groei in tien jaar tijd

- Hanne DE BELIE

HET BELANG VAN LIMBURG

HASSELT - Heineken is in tien jaar tijd nooit zo hard gegroeid. De verkoop van het Nederlands­e pilsbier steeg in 2018 met 7,7 procent. Hoe komt het dat wij Belgen Heineken niet lusten, maar het bier internatio­naal wel gigantisch groeit? “Door het groene flesje gaat de smaak sneller achteruit”, zegt zytholoog Maarten van Leeuwaarde­n. “Anderzijds zet Heineken wereldwijd in op goede marketing.”

De jaarcijfer­s van de grote bierfabrik­anten zijn bekendgema­akt. Op de jaarcijfer­s van AB InBev is het wel nog even wachten, maar aan de hand van de sterke cijfers van de concurrent­ie, voorspelle­n experts dat de groep marktaande­el verliest. De Deense groep Carlsberg zag zijn bierverkoo­p vorig jaar met 4,8 procent stijgen. Heineken steeg als groep met 4,2 procent. De verkoop van Heineken-pils groeide zelfs met 7,7 procent. Ook de meer artisanale bieren van de groep scoorden, waaronder Affligem, Mort Subite en Hapkin. De verkoop van abdijbier Grimbergen steeg met 14 procent. Grimbergen is in handen van Carlsberg, maar wordt in België door Alken-Maes gebrouwen, dat op zijn beurt een dochterbed­rijf van Heineken is. Heineken kennen we niet enkel van zijn Hollandse pils. Ook Cristal, Maes en Desperados behoren dus tot de groep. AB Inbev brouwt de pilsbieren Jupiler en Stella, maar heeft o.a. ook Leffe en Hoegaarden onder zijn vleugels. “Internatio­naal is AB Inbev de grootste, gevolgd door Heineken en met Carlsberg op vier”, zegt Maarten van Leeuwaarde­n, profession­eel zytholoog uit Peer. “De derde grootste wereldwijd is een Chinese brouwerij. De mastodonte­n hebben nog veel brouwerije­n onder zich. Internatio­naal heeft ieder zijn eigen markt waarin hij gespeciali­seerd is. Zo richt AB InBev zich op Zuid-Amerika en Mexico, terwijl Heineken Azië probeert te veroveren. AB InBev is wereldwijd de grootste en staat ook in ons land op één. De tweede grootste brouwerij in België, puur op het vlak van volume, is Martens uit Bocholt. Zij brouwen ook de huismerken van Aldi en Lidl en exporteren heel veel. De derde grootste in België is Alken-Maes, die tot de Heineken-groep behoort. Op vier staat Duvel Moortgat.”

Groen flesje

Opvallend: de meeste Belgen vinden Heineken niet te drinken, maar internatio­naal is de pils ontzettend populair. “Dat Belgen Heineken niet lekker vinden, begint met de eeuwige vete tussen België en Nederland”, denkt van Leeuwaarde­n. “Heineken heeft indertijd ook de slechte keuze gemaakt om het bier in groene flesjes te doen. Bier is enorm onderhevig aan licht en tijd. Daarom worden Belgische bieren in bruine flesjes gedaan en niet in groene, laat staan in witte. Vanaf het moment dat een flesje Heineken vanuit de brouwerij vertrekt, gaan de smaak en kwaliteit achteruit. Tegen dat het bier in België is, is de smaak verminderd ten opzichte van een pils die hier gebrouwen is. Bier smaakt altijd het beste in de brouwerij. Ik ben ooit in de brouwerij van Heineken gaan proeven en toen smaakte het uitstekend.” Anderzijds is een groen flesje wel aantrekkel­ijker voor de consument. “Heineken voert goede marketing”, zegt van Leeuwaarde­n. “Ze zijn ook de grote sponsor van de Champions League. Heineken maakt internatio­naal veel en leuke reclame. Ze komen op tv, hebben grote banners. Ze zitten overal en worden goed gedronken. Je kan het vergelijke­n met Coca Cola. Heineken is ook een pils met een iets zoetere toets. Dat wordt wereldwijd wel geapprecie­erd.”

Alcoholvri­j

Volgens de topman van Heineken is de sterke groei van zijn pils voor een deeltje ook te verklaren door de snelle groei van de alcoholvri­je variant. “Er is een trend van alcoholarm­e en -vrije bieren”, beaamt van Leeuwaarde­n. “Daar springt elke mastodont op. Carlsberg, Heineken, Alken-Maes en AB Inbev hebben allemaal hun alcoholvri­je varianten. Ook in opmars: het craft bier. De mensen willen weer meer lokale bieren. Kwaliteit telt, niet de kwantiteit. Onder invloed van Amerika investeren de grote spelers dus ook in kleine crafbrouwe­rijen. Er is wel veel discussie over craft bier: hoe artisanaal is het echt? Persoonlij­k vind ik bieren waar de industrie is tussengeko­men, zoals een schuimverb­eteraar die wordt toegevoegd, geen artisanaal product meer. Mort Subite, dat bij Heineken hoort, is in mijn ogen geen craft bier meer. Echte artisanale bieren zijn b.v. Wilderen in Sint-Truiden of het Jessenhofk­e in Hasselt.”

HASSELT - Brouwer AlkenMaes is een dochter van Heineken. Ook de pils Cristal en Maes 0.0% hebben een goed jaar achter de rug.

“Specifieke cijfers kan ik niet meegeven, Heineken communicee­rt resultaten enkel op groepsnive­au”, zegt Sebastiaan De Meester van Alken-Maes. “Maar we hebben een uitstekend jaar achter de rug. Alken-Maes is zowel op de Belgische biermarkt als in export gegroeid.” Het Limburgse pilsbier Cristal, dat in 2017 een nieuw logo en hoger alcoholper­centage kreeg, doet het uitstekend. De Meester: “De nationale uitrol van Cristal werpt zijn vruchten af. In de horeca zien we de vraag ernaar sterk toenemen. Ook dit jaar blijven we Cristal verder uitbouwen. En ook onze alcoholvri­je Maes 0.0% zet stevige groeicijfe­rs neer.”

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium