Het Belang van Limburg

Manfred Krcmar naar Smart Deals

Wordt Mister Smart Deals en vennoot bij SDM-Valorum

- Dominiek CLAES

HASSELT/ANTWERPEN - Manfred Krcmar (46) uit Bilzen, gewezen vermogensb­eheerder, komt aan het hoofd te staan van Smart Deals, de jonge en gespeciali­seerde poot van de Antwerpse overnamesp­ecialist SDM-Valorum Corporate Finance Group. Het wordt zijn taak om de unieke formule van Smart Deals op de radar te krijgen bij ondernemer­s. SDM-Valorum werd opgericht door Jan Verbrugge (57) en is ook in Limburg erg actief. De specialist in het kopen en verkopen van bedrijven (M&A) noemt zichzelf op dat vlak de grootste onafhankel­ijke speler van het land, met de focus op kmo’s.

Jan Verbrugge maakte in het verleden opgeld in de distributi­e van tabaksware­n en haalde ook daar de mosterd inzake M&A. Met een beperkt team van 17 mensen heeft SDM-Valorum al zo’n 1.200 ondernemin­gen begeleid bij het kopen of verkopen. “We doen ook enkel dat laatste volgens de formule no cure no pay (geen oplossing, geen betaling, nvdr). Alle andere aspecten van M&A – juridisch of fiscaal – besteden we uit”, zegt Verbrugge.

Veilig

Twee jaar geleden ontwikkeld­e SDM-Valorum de unieke formule Smart Deals, vooral gericht op het veiligstel­len van het vermogen van de ondernemer. “In de meeste gevallen maakt het bedrijf zo’n 80 procent uit van het totale vermogen van de ondernemer. En dat kan je niet echt veilig noemen”, zegt dealmaker Verbrugge.

In het nieuwe model neemt een ondernemer, eventueel samen met een aantal medewerker­s of managers, een minderheid­sparticipa­tie in een nieuwe constructi­e of holding boven zijn of haar bedrijf. De overige aandelen worden onderschre­ven door een groep van individuel­e investeerd­ers – veelal andere ondernemer­s – die eigenlijk de rol overnemen van een klassieke private-equityspel­er.

Op die manier stelt de ondernemer een stuk van zijn vermogen veilig voor de toekomst. “Een dergelijk model kan bovendien een oplossing bieden voor tal van uitdaginge­n van de ondernemer: de verankerin­g van zijn of haar bedrijf, het proces van opvolging door de kinderen, het aantrekken van externe bestuurder­s, investerin­gsplannen helpen financiere­n, enzovoort”, zegt Jan Verbrugge. Van de andere kant kunnen de andere ondernemer­s als beleggers hun portefeuil­le spreiden. “En daar heb ik een vermogensb­eheerder voor nodig”, zegt Verbrugge, wijzend naar Manfred Krcmar.

Uitdaging

Manfred Krcmar heeft 25 jaar ervaring in de financiële sector, waarvan 20 jaar als private banker. Tot eind vorig jaar stond hij aan het hoofd van de Hasseltse en Antwerpse vestiging van vermogensb­eheerder Puilaetco Dewaay. De bedoeling is dat hij ‘Mister Smart Deals’ wordt. “Ik ken Jan al jaren, en vorig najaar kwam het

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium