Het Belang van Limburg

OP JACHT NAAR VIJFDE WTA-TITEL

Elise Mertens speelt voor mooiste tornooitit­el uit haar carrière

- Hans JACOBS

Wat een transforma­tie: na het dipje vorig weekend in de Fed Cup knoopt Elise Mertens weer aan met haar toptennis van vorig seizoen. Vandaag speelt ze in de finale tegen Simona Halep, gewezen nummer één van de wereld. Gisteren won ze al tegen een gewezen nummer één

van de wereld.

Zo snel kan het dus gaan. Elise Mertens was vertrokken naar Doha na een Fed Cup waar ze nooit toonde wat ze echt waard was. Vandaag staat ze in de finale na een week waarin ze twee toptienspe­elsters versloeg, Kiki Bertens (WTA 8) eergistere­n en Angelique Kerber (WTA 6) gisteren (6-4, 2-6, 6-1). En ook al is Kerber dit seizoen wisselvall­ig, ze is wel een voormalige nummer één. Mertens: “Ik beschouwde dit tornooi in Doha als een nieuwe kans. Oké, de Fed Cup was geen succes maar ik heb alles gegevens en kan mezelf niets kwalijk nemen. Dat maakt deel uit van het tennis.”

Want tennissen was Mertens niet verleerd, alleen speelt het mentale zo een enorm belangrijk­e rol. Zo staat Mertens in haar eerste finale sinds mei 2018, maar Doha staat nog een trapje hoger dan de vier WTA-tornooien die ze tot nog toe won. “Ik heb niets te verliezen, ik ga alles geven. Dit is mijn eerste finale op echt hoog niveau. Dit is toch nog iets anders dan vorig jaar de halve finales op de Australian Open.”

De finale is ook een beetje een Belgisch duel. Mertens speelt immers tegen Simona Halep, die sinds enkele weken wordt gecoacht door Thierry Van Cleemput, die na een jarenlange samenwerki­ng brak met David Goffin. Halep, net als Kerber een gewezen nummer één van de wereld, is momenteel derde van de wereld. Halep had het gisteren knap lastig tegen haar zwarte beest, Elina Svitolina (WTA 7). De voorbije twee onderlinge duels won de Roemeense maar dan wel op gravel. Mertens: “Ik kijk hier enorm hard naar uit.”

Topreeksho­ofd Halep

De Hamontse komt zaterdag in de finale uit tegen topreeksho­ofd Simona Halep (WTA 3). De Roemeense versloeg de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 7) met 6-3, 3-6 en 6-4. Halep, die in 2014 het tornooi in Doha won door in de finale Kerber te kloppen, stelde teleur in de Australian Open. Tijdens het eerste Grand Slam tornooi van het jaar was de vierde ronde haar eindstatio­n. De 23-jarige Mertens gaat in haar zesde WTA-finale op zoek naar een vijfde WTA-titel. De 27-jarige Halep, net als Kerber een voormalig nummer één van de wereld, heeft 18 WTA-titels op haar palmares. Mertens en Halep namen het twee keer eerder tegen elkaar op. Vorig jaar was Halep zowel op Roland Garros (6-2, 6-1) als in Madrid (6-0, 6-3) duidelijk te sterk in twee sets.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Elise Mertens heeft haar vertrouwen duidelijk herwonnen na een teleurstel­lend Fed Cup-duel met Frankrijk.
FOTO BELGAIMAGE Elise Mertens heeft haar vertrouwen duidelijk herwonnen na een teleurstel­lend Fed Cup-duel met Frankrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium