Het Belang van Limburg

Brys: “Met mooi voetbal als het kan, zonder als het moet”

STVV-coach Marc Brys houdt de druk af

-

7 op 15. Als STVV die marstabel aanhoudt, haalt het play-off 1. Dat is de mening van Marc Brys. De eindspurt, die zich als razend spannend aankondigt, kan beginnen. “Maar ik zie geen reden om gestressee­rd te zijn.”

Zulte Waregem, dat is de eerste hindernis die de Kanaries moeten nemen in hun race naar eeuwige roem. Een brede sloot, genaamd de Gaverbeek. Waar STVV al acht jaar niks meer raapte. “Tradities zijn er om doorbroken te worden”, glimlacht Brys. “Wat niet betekent dat het simpel zal worden. Integendee­l. Zulte Waregem is versterkt uit de mercato gekomen. Met Harbaoui, Sylla, De Pauw en Bongonda heeft het veel scorend vermogen. Om Stef Peeters met zijn vrije trappen niet te vergeten. Ze staan een stuk onder hun waarde geklasseer­d, maar zitten nu wel in de goeie flow.”

Mooi kan, maar moet niet

Een punt zou in die optiek al van goudwaarde kunnen zijn. Pakt STVV dat, dan gaat het vrijwel zeker tot speeldag 30 meestrijde­n voor de prijzen.

“Och, al dat plannen en rekenen, daar zijn we niet goed in”, haalt Brys de schouders op. “Laat ons focussen op de komende opdracht. Dat is al moeilijk genoeg. We gaan alvast niet voor dat ene punt naar Waregem. Misschien dat we daar achteraf wel blij mee zijn. Maar winnen, is het opzet. Hoe, dat maakt in deze fase van de competitie niet uit. Met mooi voetbal, als het kan. Zonder mooi voetbal, als het moet.”

Driepunten­systeem

Met een marge van vier punten op naaste concurrent­en Anderlecht en AA Gent zit STVV in de driving seat.

“Maar het driepunten­systeem werkt verblinden­d”, laat Brys zich niet gek maken. “Vier punten is een schijnbaar veilige kloof. Eén keer verliezen en de concurrent­ie één keer winnen en ze zijn bij je. We moeten onszelf nog niet rijk rekenen.”

Een uitspraak die uitgelegd zou kunnen worden als een gebrek aan ambitie. Maar dat spreekt Brys tegen.

“Wij hebben helemaal geen gebrek aan ambitie. Wij zijn zelfs superambit­ieus. Als we play-off 1 halen, zal dat dik verdiend zijn en zullen we gaan voor het best mogelijke eindklasse­ment.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Marc Brys wil niet te veel rekenen.
FOTO ISOSPORT Marc Brys wil niet te veel rekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium