Het Belang van Limburg

“KLOOF MET CLUB MINSTENS EVEN GROOT HOUDEN” Leandro Trossard wil bloedvorm verzilvere­n in topper

- Pieter VANLOMMEL

De opdrachten volgen elkaar in sneltempo op voor KRC Genk. Drie dagen na de Europese confrontat­ie tegen Slavia Praag wacht in Brugge al een nieuwe topaffiche. Op de luchthaven van Praag, vlak voor de terugreis naar België, blikte Leandro Trossard in verschille­nde etages vooruit naar de topper van zondagmidd­ag tussen de nummers één en twee. “Het zal erop aankomen de weinige doelkansen te benutten”, orakelde de kwieke flankaanva­ller.

Vier keer speelde Trossard met KRC Genk tegen Club Brugge, daarvan won hij… geen enkele partij. Drie keer werd verloren, één keer gelijkgesp­eeld.

“Echt? Daar had ik geen benul van”, reageert Trossard. “Dan is het hoog tijd om daar veranderin­g in te brengen. Ik hou toch ook goede herinnerin­gen over aan Jan Breydel. In september scoorde ik er een hattrick tegen Cercle, mijn beste match dit seizoen. Als dat een voorbode zou betekenen voor de wedstrijd van zondag heb ik er een goed oog in.” De vijandige sfeer die het Brugse publiek steevast weet te creëren in zijn thuiswedst­rijden schrikt Trossard in ieder geval niet af.

“Ach, op Standard is het niet anders hoor. Ik speel net graag zo’n beladen toppers. Ik denk wel niet dat er veel doelkansen zullen zijn op dit moeilijk te bespelen veld. Het zal erop aankomen de weinige kansen te benutten. Efficiënti­e is de sleutel.”

“Hobbeldebo­bbel”. Trossard omschreef het gehavende veld van Slavia Praag op treffende wijze. Het zal er zondag niet beter op worden. De Brugse grasmat heeft meer weg van een akker en ploeteren is niet meteen het geliefkoos­de spel van de technisch onderlegde Genkies. “We hebben donderdag toch al goed kunnen oefenen”, kon Trossard er nog om lachen. “Neen, zo’n zwaar veld is natuurlijk niet in ons voordeel. En zondag zal het er nog zwaarder bijliggen dan donderdag, meer moerasacht­ig. Maar ook dan moet je je als profvoetba­ller uit de slag kunnen trekken.”

Het moet hem ongetwijfe­ld deugd gedaan hebben. Door de transferit­is van Pozuelo verschoof de aanvoerder­sband in het Sinobo stadion naar de arm van Trossard. Een blijk van vertrouwen van Philippe Clement in zijn 24-jarige flankaanva­ller.

“Ik ben al het hele seizoen vicekapite­in. Van de huidige kernspeler­s ben ik het langste aan Genk verbonden, dus lijkt me dat een logische keuze. Niet dat die band nu voor meer druk zorgt. Wel probeer ik mijn teammaats te coachen en de ploeg op sleeptouw te nemen. Maar dat doe ik ook zonder die band. Veel verandert er dus niet.”

Leandro TROSSARD Elf punten bedraagt de kloof tussen leider KRC Genk en eerste achtervolg­er Club Brugge. Bij winst kan Genk Club op veertien punten zetten, maar zelfs in dat droomscena­rio wil Trossard nog niet van een gelopen titelrace spreken.

“Stel dat onze bonus veertien punten zou tellen, dan zou dat bij de start van de play-offs herleid worden tot zeven. Die kan je zo weer kwijtspele­n in die play-offs, waarin elke match een topper is. Neen, we mogen niet denken dat het binnen is, als we zouden winnen. Vanaf nu is elke match cruciaal.”

De statistiek­en die Trossard dit seizoen kan voorleggen zijn ronduit indrukwekk­end. Tien doelpunten en vier assists in negentien competitie­matchen, het is een voorbeeldi­g rapport dat zijn sollicitat­ie naar een plekje bij de Rode Duivels nog wat kracht bij zet. Binnen een maand openen de Duivels hun EK-kwalificat­iecampagne tegen Rusland.

“Daar wil ik nu nog niet aan denken”, aldus Trossard. “Er komen eerst nog belangrijk­e matchen aan met Genk. Daarin wil ik de goede lijn doortrekke­n. Als dat lukt, zullen we wel zien wat er gebeurt. Ik heb in ieder geval nog niets van de bondscoach gehoord.”

Los daarvan bevestigt Trossard dat hij vooralsnog aan het beste seizoen uit zijn carrière bezig is. “Vorig jaar was ik lang uit met die blessure, maar ik ben sterker teruggekee­rd en sindsdien is het alleen maar in stijgende lijn gegaan. Ik voel me gewoon heel goed nu. Die goals en assists zijn leuk, maar het belangrijk­ste is toch dat ik de ploeg ermee kan helpen.”

De afstand tussen Limburg en WestVlaand­eren mag dan wel groot zijn, toch zal Trossard zondag heel wat bekende gezichten terugzien. Zijn rechtstree­kse opponent bijvoorbee­ld. Clinton Mata speelde vorig seizoen aan de zijde van Trossard, nu moet de rechtsacht­er hem zien af te stoppen. “Mata is pijlsnel, maar ik heb vaak genoeg met hem getraind om te weten hoe ik hem kan passeren. Al kan je dat niet voorspelle­n. Zoiets draait vooral om improvisat­ie op het moment zelf.”

Veel verandert die aanvoerder­sband niet. Ook zonder probeer ik de ploeg op sleeptouw te nemen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium