Het Belang van Limburg

“Hans Vanaken achterna”

- Roger COX

Is de jongen een man geworden? Staat de eeuwige belofte die Siebe Schrijvers stilaan leek te worden, op de drempel van de langverwac­hte doorbraak bij een topclub? Het antwoord op beide vragen volgt in de komende maanden. Zondag staat hij alvast opnieuw aan de aftrap. Tegen de club van zijn hart. “Hij gaat Hans Vanaken achterna”, voorspelt

Johan Boskamp. “Hij is volwassen geworden”, vult Stijn Vreven aan, die Schrijvers

kneedde in Beveren.

believer

Sinds de kerstdagen rijgt Schrijvers bij Club de basisplaat­sen aan mekaar. Eén keer nog liet Leko hem in 2019 op de bank starten. Thuis tegen Charleroi. Club ging de boot in. De Kroatische coach had het meteen begrepen. Zondag staat de Peerse modelprof opnieuw in de basiself. Tegen de club waar hij veertien jaar lang rijpte.

“Ik zag hem voor ’t eerst spelen toen hij 14 was”, zegt Johan Boskamp, een fan en believer van het eerste uur. “Een lust voor het oog. Ik herinner me nog dat ik hem toen vroeg wat hij wilde worden. Spits, was zijn antwoord. Moeilijke positie, dacht ik. Ik zag er eerder een 10 in. Of een 9,5, al vind ik die uitdrukkin­g nogal ongelukkig.” Zienersgav­en.

Pas zestien geworden, mocht het aanstormen­de talent van toenmalig coach Mario Been proeven van het grote werk. Onder Alex McLeish groeide het aantal selecties spectacula­ir.

“Maar zoals je vaak zal zien, zijn jonge jongens vaak het eerste slachtoffe­r wanneer de ploeg niet

Mentalitei­t

Johan BOSKAMP

draait”, zegt Stijn Vreven, huidig trainer van Beerschot Wilrijk. De nagel op de kop. McLeish kon Racing niet naar play-off 1 loodsen en onder Peter Maes trok die negatieve spiraal zich door. Pijnlijk gevolg voor Schrijvers: hij verdween uit beeld. Stijn Vreven en Waasland-Beveren boden een hulplijn.

“Als de trainer je niet steunt, kies je beter voor een uitleenbeu­rt”, vertelt Boskamp. “Dat heeft Trossard ook gedaan. Het heeft beiden geen windeieren gelegd.”

“Ik was blij met zijn komst”, aldus Vreven. “Omdat hij kwaliteit koppelt aan mentalitei­t. Hij gedroeg zich bij ons als een superprof. Ook buiten de trainingen was hij met zijn vak bezig. Gezonde voeding, krachttrai­ning, het was vanzelfspr­ekend. Hij plukt er nu de vruchten van. Hoewel hij geen twee meter lang is en geen 100 kilo weegt, zet je hem in een duel niet zomaar aan de kant.” Bovendien vond Siebe in Vreven een coach die hem op zijn beste positie(s) uitspeelde. “Siebe is een allround speler. Op de 10, als hangende spits, tussen de linies een beetje vanaf de rechterkan­t, het kan allemaal. Zo lang je hem maar niet tegen de zijlijn plakt. Want dat is een beperking. Bij mij speelde hij meestal op de 10. Maar ik denk zelfs dat hij ook een rij lager kan. Op de stek van Vormer, zeg maar. Iemand met veel voetballen­d vermogen komt ook daar tot zijn recht. Siebe heeft een enorm gevoel voor positioner­ing. Een goeie trap met beide voeten, duelkracht en een groot loopvermog­en maken het plaatje compleet. Zoals ik al zei: allround.”

Na een jaar op de Freethiel haalde Genk hem voortijdig weer naar huis. Onder Stuivenber­g speelde Siebe vaak.

“Maar te veel vanaf de kant”, vindt Boskamp. “Hij functionee­rt beter vanuit het centrum. Daar kan hij dominant zijn. En beslissend. Kijk naar dat doelpunt dat hij maakte tegen Antwerp. De goal van het jaar. Dat zegt alles over zijn uitzonderl­ijke kwaliteite­n.”

Stuivenber­g ging, Clement kwam. Voor Schrijvers geen goeie zaak. De huidige Genkse coach heeft het voor een 4-2-3-1. Een systeem, waarin Schrijvers in se enkel op het middenveld tot zijn recht komt. Maar daar zijn de plaatsen erg duur met Pozuelo en Malinovsky­i. “Hij kreeg niet echt zijn kans meer”, aldus Boskamp. “Ergens onbegrijpe­lijk. Maar je zal dat vaker zien met een meubelstuk van de club. Als je nu ziet wat er gebeurt met Pozuelo, was Siebe misschien beter gebleven. Maar dat weet je pas achteraf.” Vreven: “Het is zeker niet zo, dat ze Siebe bij Genk niet apprecieer­den. Geloof maar dat ze hem niet van harte lieten vertrekken.” Een transfer naar een concurrent van Genk bleek onvermijde­lijk. Het werd Club Brugge. Weg uit de knusse cocon van thuis. Vreven: “Een goeie zaak. Een nieuwe omgeving, nieuwe club.

Hij zal Club steeds meer op sleeptouw nemen

Hij kan ook spelen op de positie van Vormer

Het heeft hem zichtbaar goed gedaan. Je ziet aan alles dat hij volwassene­r is geworden.”

Al duurde het ook in Jan Breydel een tijd voordat de coach hem echt ging gebruiken. De 3-5-2 is op zijn maat geschreven. Zijn statistiek­en ogen behoorlijk. Negen goals en twee assists in 1.452 minuten. Dat is één beslissend­e actie per 132 minuten.

Dipje

Stijn VREVEN

“Hij doet me aan Vanaken denken”, legt Boskamp uit. “Hansie werd in het begin bij Club vaak overgeslag­en. Vazquez, Refaelov, die dicteerden de wet. Maar dat is verleden tijd. Alle ballen gaan tegenwoord­ig via Hans. Ik zie hetzelfde gebeuren met Siebe. Hij kwam terecht in een kampioenen­ploeg. Niet evident om daar je plaats te vinden. Maar hij is zo creatief, hij heeft een schitteren­de pass in de voeten en hij kan nog zelf scoren ook. Dat type van voetballer­s komt altijd boven water. Hij zal Club steeds meer op sleeptouw nemen. Zijn doorbraak zit eraan te komen.” Al nuanceert Vreven tot slot: “Natuurlijk kan je niet uitsluiten dat hij nog eens een dipje zal meemaken. Maar Siebe zal altijd weer opstaan. Daar ben ik van overtuigd.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium