Het Belang van Limburg

De comeback van Dieu

MBOKANI werd afgewezen door Anderlecht en maakt nu mooie weer bij Antwerp

- Jürgen GERIL

Anderlecht moet God vrezen. Antwerp-spits Dieumerci Mbokani (33) kan zondag zijn ex-ploeg nekken in de strijd om play-off 1. Nochtans had Mbokani nu ook weer in paars en wit kunnen voetballen, maar bij RSCA vonden ze hem vorige zomer versleten. Antwerp durfde het wel aan om hem te halen en Dieu zei merci met 7 goals en 4 assists.

Dieumerci Mbokani is Antwerp dankbaar voor de kans die het hem vorige zomer gaf. Weinig teams stonden te springen om de spits binnen te halen, hoewel hij einde contract was bij Dynamo Kiev. “Ik heb Dieu toen overal aangeboden”, zegt zijn makelaar Fabio Baglio. “In het buitenland, maar ook bij elke ploeg in België en dus zeker bij Anderlecht. Maar net zoals vele andere clubs weigerden ze. Volgens Luc Devroe vond Hein Vanhaezebr­ouck mijn speler een aflopend verhaal. Mbokani was volgens Anderlecht versleten, maar kijk nu. Precies een gast van 20 jaar die rondloopt.”

Medisch afgekeurd

Toch waren de vragen rond Mbokani niet onlogisch. Een jaar eerder werd de Congolees nog medisch afgekeurd bij het Griekse Olympiakos. Sindsdien leek hij verbrand. Vorig seizoen, in zijn laatste jaar bij Dynamo Kiev, scoorde Mbokani nog 12 keer, maar ook de Oekraïense topclub zag het niet meer zitten met hem. “We zochten een ploeg die het wel aandurfde om hem te halen”, vervolgt Baglio. “Nu ja: een groot risico was het niet. Dieu was transfervr­ij en dan is een jaarsalari­s van circa 1 miljoen niet onoverkome­lijk. Antwerp waagde de stap en nu plukken ze er de vruchten van. Dieu liep aanvankeli­jk niet warm voor Antwerp en wachtte tot eind augustus om te tekenen, maar ik wist dat dit het ideale project was voor hem.”

Op de Bosuil werkt Mbokani weer samen met oude bekenden. Trainer Laszlo Bölöni en sportief directeur Luciano D’Onofrio kent hij van bij Standard, en ook met Jelle van Damme en Sinan Bolat voetbalde hij al eerder samen. Eens hij conditione­el weer in orde was, ging Dieu opnieuw wegen op elke defensie. Hij scoort en laat scoren: zeven goals en vier assists. Antwerp staat nu derde. “Het was een uitdaging om hem weer op zijn oude niveau te krijgen”, bevestigt Jean-François Lenvain, die vroeger werkte voor de sociale cel van Anderlecht en Mbokani door en door kent. “Maar we begeleiden hem goed en hét basisingre­diënt voor dit succes is zijn familie. Dieu zat jaren alleen in het buitenland, terwijl zijn vrouw en twee zonen in Brussel bleven wonen. Nu is hij weer definitief bij hen. Dat maakt van hem een ander mens.”

Galatasara­y

Anderlecht had een spits zoals hij kunnen gebruiken, want Dimata is niet fit en Santini is in veel matchen te vaak afwezig. Maar de band met de Brusselse club lijkt gebroken. De zonen van Dieu voetballen nu voor RWDM: Jess bij de U10 en Bradley bij de U6. Al is dat vooral om praktische redenen.

“Dieu verwijt Anderlecht niets”, weet Baglio nog. “Hij is niet ondankbaar en wil dit weekend niet per se revanche nemen, maar hij is wel extra gemotiveer­d.”

En wie weet is de liefde nog niet helemaal voorbij en keert Dieumerci Mbokani straks nog eens terug naar Anderlecht. Hij tekende maar voor één seizoen bij Antwerp en in juni is hij er einde contract. “In het voetbal is niets onmogelijk, maar gezien de huidige situatie van Anderlecht twijfel ik”, besluit Baglio. “Ik zeg niet dat Anderlecht momenteel op het niveau van Zulte Waregem staat, maar toch... Een nieuw project moet interessan­ter zijn dan het huidige project van Antwerp. En daar vragen ze trouwens al om bij te tekenen. In januari deed Galatasara­y nog een interessan­t voorstel, maar na een goed gesprek met Luciano besloot Dieu bij Antwerp te blijven. Hij zit er goed.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium