Het Belang van Limburg

“NIET IN MINEUR EINDIGEN”

Voorzitter Paul Kerkhofs blijft ijveren voor nieuw stadion dat SK een boost moet geven

- Piet DINGENS

Kan Lommel met de komst van Beerschot-Wilrijk het Soevereins­tadion zondag eindelijk nog eens transforme­ren tot ‘Hel van het Noorden’? Het ooit zo moeilijk inneembare bastion aan de Gestelsedi­jk heeft dit seizoen meer weg van een ‘mild vagevuur’, waar bezoekende clubs niet meer met dichtgekne­pen billen naar afzakken. SK verloor thuis liefst zes van zijn twaalf duels en won er vier. “Klopt, maar tegen toppers kunnen we altijd iets meer”, kruist voorzitter Paul Kerkhofs de vingers.

Lommel won in de heenronde inderdaad van Beerschot-Wilrijk (én Mechelen). Maar dat was in het hol van de leeuw, niet voor eigen volk. “Dat is vooral spijtig voor onze fans”, knikt Kerkhofs. “En toch doe ik weer een warme oproep naar hen toe. Want de spelers hebben hun steun heel hard nodig om optimaal te kunnen presteren. Daar hoeft het stadion echt niet vol voor te zitten.” Groen-wit speelde dit kalenderja­ar niet één keer thuis op de favoriete zaterdagav­ond. De aanvangsur­en in 1B stuiten niet alleen in Lommel op onbegrip. Dat verklaart voor een stukje de teleurstel­lende recettes. Maar Paul Kerkhofs ziet, naast ook een overaanbod aan voetbal op tv, nog een andere reden.

“Dan komen we toch weer bij de noodzaak van een nieuw stadion uit”, zegt hij. “Het Soevereins­tadion is verouderd, het voldoet al lang niet meer aan de noden en normen die nodig zijn voor een gezellige uitstap met het hele gezin. En wat dacht je van mogelijke sponsors en investeerd­ers? Ik heb goed rondgekeke­n. Met een hedendaags­e infrastruc­tuur en skyboxen, waar gegadigden voor langere tijd kunnen intekenen, genereren voetbalclu­bs een veel groter werkingsbu­dget. Als je dat niet hebt, ben je veel beperkter.”

Concreet plan ligt klaar

Helaas wordt over zo’n multifunct­ioneel stadion al meer dan tien jaar gepraat in Lommel. Zolang de graafwerke­n - langs de Ring, of waar dan ook - niet vollenbak beginnen, gelooft

Paul KERKHOFS niemand dat het er gaat komen. “Eerdaags is er opnieuw overleg met het stadsbestu­ur”, aldus Kerkhofs. “Ik begrijp de kritische houding van die mensen wel. Er zijn punten waar we nog constructi­ef over moeten praten. Het grote verschil met de tien voorbije jaren is dat er sinds 2018 een concreet, volledig uitgewerkt plan klaarligt. Financieel haalbaar. De locatie en het concept dat wij voor ogen hebben, zal ook de kleinste financiële impact voor de stad hebben. Ik ben niet pessimisti­sch. We blijven er voor ijveren.”

Wat die financiële impact betreft: vorig jaar stond Lommel dicht bij een (grote buitenland­se?) investeerd­er, maar het draaide op niets uit. Doet de club voor volgend seizoen opnieuw een poging?

“Wat we niet aan de grote klok gehangen hebben, is dat er nog voortduren­d gesprekken zijn”, zegt Kerkhofs. “Vorig jaar vonden we geen geschikte oplossing en dat had veel te maken met het stadiondos­sier. De bespreking­en werden on hold gezet. Met twee van de drie ernstige kandidaten houden we contact. Die zijn tot dusver niet elders ingestapt. Maar opnieuw, het stadion is heel belangrijk. Een en ander heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het sportieve. Met meer middelen kan je een grotere en sterkere kern samenstell­en.”

Want de huidige kern is te smal? “Ja, dat is nu toch wel gebleken. We hadden de voorbije weken veel tegenslag: de onfortuinl­ijke inhaalweds­trijd op Union, het uitvallen van drie spelers in Roeselare. Maar we hebben helaas ook al met punten gemorst. Als er jongens uit vorm zijn, of er zijn enkele geschorste­n en geblesseer­den, dan wordt de ploeg kwetsbaar. Pas op, we hebben er zelf voor gekozen om jonge talenten op te leiden en speelkanse­n te geven. Daar blijven we volledig achter staan. Maar om bovenaan mee te doen, is er nog iets extra nodig. Als we ons moeten redden via de playdowns, dan is het maar zo. Daar hielden we nog voor de competitie­start al rekening mee. Toch geloof ik in een sterke eindspurt. De ploeg wil niet in mineur eindigen, die zet nog alles op alles. Neem nu Leonardo Rocha.

Onze topscorer heeft ook een dipje gehad.

Maar die twee weken rust (door schorsing) hebben hem hopelijk weer energie gegeven. Een puik resultaat tegen Beerschot-Wilrijk kan de mentale boost zijn die deze groep nodig heeft.”

We hebben contact met twee ernstige kandidaati­nvesteerde­rs, die tot dusver niet elders ingestapt zijn

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Paul Kerkhofs: “Als we ons moeten redden via de playdowns, dan is het maar zo. Daar hielden we nog voor de competitie­start al rekening mee.”
Foto DICK DEMEY Paul Kerkhofs: “Als we ons moeten redden via de playdowns, dan is het maar zo. Daar hielden we nog voor de competitie­start al rekening mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium