Het Belang van Limburg

Bond polst bij spelers Eupen naar contacten met KV Mechelen

- Bart LAGAE

De voetbalbon­d ondervraag­t vanaf volgende week (oud-)spelers van Eupen en Moeskroen over de vreemde 4-0 van vorig seizoen op de slotspeeld­ag van de reguliere competitie. Dat lijkt slecht nieuws voor de betrokken ploegen, maar opnieuw zou KV Mechelen in een slecht daglicht kunnen komen. Verschille­nde spelers van Eupen verklaarde­n dat ze in aanloop naar de wedstrijd werden benaderd uit Mechelse hoek. En dan was er de avond voor de wedstrijd ook nog een geheimzinn­ig telefoontj­e naar de teammanage­r van Eupen.

“Er zijn deze week dingen gebeurd die te gek zijn voor woorden. Ik wil niet in detail treden, maar het kan niet anders of die zaken zijn bewust gebeurd om ons te destabilis­eren. Door wie? Ik vermoed dat dit het werk was van mensen die vrij hopeloos en bang waren. (...) KV Mechelen zou beter voor eigen deur vegen voor het ons begint te beschuldig­en.”

Zo sprak Eupen-doelman Hendrik Van Crombrugge na de beruchte 4-0-zege van Eupen tegen Moeskroen op 11 maart 2018. Lange tijd zag het ernaar uit dat Eupen zou degraderen, maar door een sensatione­el einde met vier goals in de laatste achttien minuten redden de Panda’s hun vel. KV Mechelen won van WaaslandBe­veren, maar verdween door een slechter doelsaldo uit de hoogste klasse. Uit het Mechelse kamp werd door spelers, staf en bestuur knarsetand­end gereageerd op het onwaarschi­jnlijke scoreverlo­op in Eupen.

Ondervragi­ngen

In de maanden die volgden ging alle aandacht naar de juridische strijd van Malinwa om op basis van de licentiepr­oblemen van Moeskroen de plaats van de Henegouwer­s in 1A te kunnen innemen. Niemand stond nog stil bij de zogenaamde “destabilis­atiepoging­en” uit Mechelse hoek ten aanzien van Eupen. Tot op 10 oktober 2018 operatie Propere Handen losbarstte.

Op basis van de telefoonta­ps van Dejan Veljkovic en bestuurslu­i van KV Mechelen en WaaslandBe­veren focust het gerecht voorlopig op de laatste wedstrijd van KV Mechelen in eerste klasse. De spelers van Eupen en Moeskroen werden nooit ondervraag­d in het kader van operatie Propere Handen. Dat duel wordt door het parket (nog) niet als verdacht beschouwd.

De Belgische voetbalbon­d brengt daar mogelijk veranderin­g in. Vanaf volgende week maandag gaat het spelers van Eupen en Moeskroen ondervrage­n. Ongetwijfe­ld zullen er vragen worden gesteld over het vreemde scoreverlo­op van die wedstrijd en of er in de aanloop vreemde dingen zijn gebeurd. Maar ook de beschuldig­ingen van de Eupenspele­rs aan KV Mechelen kunnen opnieuw worden opgenomen door het bondsparke­t.

Vier spelers benaderd

Volgens onze info werden in aanloop naar Eupen-Moeskroen minstens vier spelers van Eupen benaderd door KV Mechelen. Dat gebeurde via tussenpers­onen. KV Mechelen zou de spelers hebben voorgespie­geld dat ze naar Malinwa konden komen als Eupen zou degraderen.

Een andere “destabilis­atiepoging” kwam daags voor de slotspeeld­ag. Een onbekende man tipte de teammanage­r van Eupen telefonisc­h dat twee spelers van Eupen geld hadden ingezet op de wedstrijd tegen Moeskroen. Diezelfde avond werden de twee spelers uit hun bed gelicht en met de anonieme info geconfront­eerd. Beiden ontkenden. Trainer Claude Makélélé gaf hen het voordeel van de twijfel en liet hen spelen tegen Moeskroen.

En dan is er nog het bizarre verhaal rond Mbaye Leye - toen topschutte­r bij Eupen - die in volle degradatie­strijd zonder verklaring naar de tribune werd verwezen. Waarom hield Makélélé zijn fitte topschutte­r aan de kant in de twee belangrijk­ste matchen van het seizoen? Een vraag die de onderzoeke­rs mogelijk interessee­rt. Voor KV Mechelen pleit dan weer dat er uit de gelekte telefoonta­ps weinig terug te vinden is over contacten met spelers van Eupen.

Uit Henegouwse hoek valt te horen dat de spelers van Moeskroen alleen maar zijn uitgenodig­d in Brussel om niemand over het hoofd te zien in het onderzoek. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de voetbalbon­d elementen in handen heeft die wijzen op mogelijke omkoping in de wedstrijd Eupen-Moeskroen.

KV Mechelen zou beter voor eigen deur vegen voor het ons begint te beschuldig­en

Hendrik VAN CROMBRUGGE Eupen-doelman in maart 2018

 ?? Foto BELGA ?? Treurnis bij KV Mechelen na de degradatie vorig seizoen.
Foto BELGA Treurnis bij KV Mechelen na de degradatie vorig seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium