Het Belang van Limburg

DE SCHA VAN MA

- David VAN DEN BROECK

Waar was ú op 16 februari 1994? Hopelijk noch in Malta noch thuis voor de buis. Want dan was u allicht getuige van ‘de schandvlek van de Rode Duivels’. Werkelijk alles liep die woensdag mis. Het begon al in de studio van de staatsomro­ep.

“Een héél goeie avond. De sportliefh­ebber in u wordt verwend vandaag”, maakt een 27-jarige Fien Sabbe televisiek­ijkend Vlaanderen wijs. Weet zij veel dat ze een Belgische blamage aan het aankondige­n is. “Zo meteen gaan we naar Malta voor de eerste oefenwedst­rijd met het oog op de wereldbeke­r in de Verenigde Staten.”

Maar de verbinding met de ZuidEurope­se dwergstaat stokt. Al wat we zien, is het Sport Extra-logo. Een minuutje later is Sabbe er weer. “Goedenavon­d, nogmaals. Ondertusse­n is de wedstrijd al begonnen. We hebben nog geen beelden, maar zodra we die hebben, kan u de match mee volgen.” De regie zet een plaatje van Nancy Sinatra op - de Bond-soundtrack You only live twice - maar de muziek dooft snel uit. Sabbe, derde keer goeie keer: “Ondertusse­n is het zover. Gelukkig hebben ze ook op Malta een beetje vertraging. We schakelen nu over naar Rik De Saedeleer.” Halleluja, denkt ook de 70-jarige commentato­r. “We hebben enkel de nationale hymne gemist.” Twee uur later zal echter blijken dat we beter naar VTM hadden gezapt, naar ‘Tien om te zien’. Want het voetbal van die elf was niet om aan te zien.

In het vliegtuig tikte iemand op m’n schouder, het bleek Paul Van Himst: ‘gij hebt mij godverdomm­e wat aangedaan, hè’

Carmel BUSUTTIL

Een veld met gras

Malta, een eilandje vlak onder de Italiaanse laars. 375.000 inwoners, enkele honderden die iets kunnen met een bal. Een stadion voor 25.000 fans, maar amper 3.000 dagen die avond op. “Het was maar een oefenpot. Midden in de week. En iedereen wist dat we zouden verliezen”, vertelt Silvio Vella, de toenmalige defensiele­ider van de nationale ploeg die zo’n 10 procent van zijn duels wint. “Logisch dat die match niet veel volk trok.”

Ta’ Qali Stadium, zo luidt de naam van het betonnen bouwsel. Tussen het terrein en de tribune geen looppiste, wel zand. En op het veld ligt zowaar gras. Dixit De Saedeleer: “Dat is voor Malta toch ongewoon.” Hier werken de Duivels dus aan hun voorbereid­ing richting WK. Maar hier loopt het helemaal mis. Opvallend: geen oud-internatio­nal die er toen bij was en er nu nog iets van weet.

Dirk Medved:

“Neen,

eigenlijk niet… Dat is 25 jaar geleden, jongens.”

Rudi Smidts: “Een interland in Malta? Ik ben daar weleens geweest, maar toen was ik met verlof.”

Eric Van Meir: “Ik kwam er aan de rust op, zeg je? Goh ja, dan zal het wel slecht geweest zijn.” Lorenzo Staelens: “Het zegt me echt niks. Alle negatieve dingen heb ik gewist uit mijn geheugen.” Vital Borkelmans: “Ik heb dat volledig verdrongen.” Gelukkig is er de bondscoach nog. Paul Van Himst zal het zich wel herinneren. De op dat moment 50-jarige Brusselaar krijgt er nadien immers bakken kritiek

 ??  ?? Dirk Medved kende Busuttil nog van bij Gen enige die we in de gaten moesten houden.”
Dirk Medved kende Busuttil nog van bij Gen enige die we in de gaten moesten houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium