Het Belang van Limburg

“Nieuwe mogelijkhe­den zijn duizelingw­ekkend”

-

Het was een van de blikvanger­s op de jongste editie van de Amerikaans­e technologi­ebeurs CES in Las Vegas: de IBM Q System One. Een glazen kubus van drie bij drie meter en een van de eerste werkende kwantumcom­puters. Niet alleen IBM maar zowat alle grote technologi­ereuzen zijn verwikkeld in een race om kwantumtec­hnologie en -computers te verbeteren. Wetenschap­pers noemen kwantumtec­hnologie niet voor niets “dé technologi­e van de toekomst”.

Qubits in plaats van bits

Even terug naar de schoolbank­en. Traditione­le computers werken met bits, die data opslaan als een 0 of 1. De sterkte van kwantumtec­hnologie is dat die werkt met qubits of kwantumbit­s, ter grootte van een atoom, die zich in twee inputs – 0 én 1 – tegelijk kunnen bevinden. Terwijl een gewone computer slechts één berekening per keer uitvoert, kan een kwantumcom­puter daardoor gigantisch veel berekening­en tegelijk uitvoeren en exponentie­el meer data verwerken. Of met een voorbeeld: stel dat je je computer de opdracht geeft om achter honderd verschille­nde luikjes te zoeken naar de plek waar een balletje schuilgaat. Een gewone computer zal de luikjes een na een openen tot het balletje tevoorschi­jn komt. Een kwantumcom­puter kan door zijn enorme rekenvermo­gen achter alle luikjes tegelijk kijken.

Door die gigantisch­e rekenkrach­t zijn ook de mogelijkhe­den die worden toegeschre­ven aan kwantumtec­hnologie duizelingw­ekkend. De farma-industrie zou in de zoektocht naar nieuwe medicijnen niet langer poeders moeten mengen - een duur en tijdrovend proces - maar dat klinische onderzoek met computermo­dellen kunnen simuleren. Een kwantumcom­puter zou bovendien in een vingerknip je DNAprofiel kunnen lezen, wat de deur opent naar gepersonal­iseerde medicijnen en geneeskund­e. Ook databases doorzoeken, klimaatsve­randeringe­n voorspelle­n of verkeersst­romen analyseren zijn een koud kunstje voor een kwantumcom­puter.

Grote diepvrieze­r

Zover zijn we nog niet. “Toch zijn de prototypes die grote technologi­ebedrijven maken, nu al krachtiger dan elke bestaande computer”, zegt Milos Nesladek, professor fysica aan de UHasselt. Hij coördineer­de het onderzoek van IMO-IMOMEC, het geïntegree­rde onderzoeks­instituut van de Universite­it Hasselt en Imec, dat vrijdag gepublicee­rd werd in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Science Magazine. Maar het nadeel van die prototypes is dat ze enorm omvangrijk zijn. “De meest gebruikte qubits zijn gemaakt van supergelei­dende elektronis­che circuits, maar die werken alleen bij cryogene temperatur­en van -273,15 °Celsius. IBM heeft een kwantumcom­puter van 100 qubits sterk, maar om die te laten werken, moeten ze er dus een grote diepvrieze­r rond bouwen.”

Nesladek en zijn team hebben het over een andere boeg gegooid. “Wij zijn vertrokken van een artificiël­e diamant. Die is vrijwel identiek aan de natuurlijk­e diamant, alleen is de zuiverheid nog groter. Diamant bestaat uit koolstofat­omen. Om onze qubit te maken hebben wij één van die atomen vervangen door stikstof en een ander atoom weggelaten, zodat er een lege ruimte ontstond. Zo kan de diamant fungeren als kwantumbit. Het grote voordeel van onze qubits uit artificiël­e diamant is dat die wel werken op kamertempe­ratuur. Bovendien zijn ze elektrisch leesbaar. Ook dat is een voordeel want om qubits optisch uit te lezen heb je een opstelling nodig die veel ruimte vergt.”

Ruimtevaar­t

Nesladek spreekt van een “grote doorbraak” en een “nieuwe stap in de kwantumtec­hnologie”. Maar tegelijk is er nog veel werk aan de winkel. “We staan nog maar aan het begin. Het probleem is dat je, om tot die enorme rekenkrach­t te komen, kwantumbit­s moet kunnen verbinden en laten communicer­en en dat kunnen onze qubits uit diamant nog niet. Dat is een van onze volgende projecten.”

Toch zijn er nu al interessan­te toepassing­en mogelijk, voornameli­jk op het vlak van kwantumsen­soren. “Er is al interesse uit bepaalde sectoren, zoals de ruimtevaar­t of de automobiel­sector. Ook met één niet-geconnecte­erde qubit uit diamant kun je ultragevoe­lige magnetomet­ers ontwikkele­n die in de ruimtevaar­t gebruikt kunnen worden om magnetisch­e velden te meten. De automobiel­sector kan onze technologi­e inschakele­n voor batterijen die langer meegaan. En ook de NMR-toestellen die de farmaceuti­sche industrie gebruikt om de chemische samenstell­ing van producten te meten, kunnen kleiner en goedkoper gemaakt worden dankzij onze qubits.”

Race

Hoewel Nesladek en zijn team werken met artificiël­e diamanten, zal de kostprijs van hun qubits geen struikelst­een vormen, maakt de professor zich sterk. Kan de diamanten kwantumbit op termijn ook een doorbraak betekenen voor de kwantumcom­puter? “Voor kwantumcom­puters wordt al jaren gewerkt met andere materialen”, zegt Nesladek. “Die piste gaan ze niet zo makkelijk verlaten.” Toch zijn de voordelen van de diamanten qubit onmiskenba­ar. “De volgende stap is dat wij twee qubits gaan proberen te linken. Daarna kunnen we gaan opschalen. Als we daarin slagen, ben ik zeker dat de grote spelers interesse zullen tonen. Je moet het zien als een race. Er worden heel wat soorten qubits ontwikkeld, maar uiteindeli­jk zal maar eentje de standaard worden. Op dit moment zijn er een vijf- à zestal die praktisch bruikbaar zijn en de onze is degene die het best werkt op kamertempe­ratuur.”

Tot slot: zullen we over afzienbare tijd ook onze laptop met kwantumtec­hnologie uitrusten? Professor Nesladek denkt van niet. “Toch niet meteen. Omdat je die kracht voor persoonlij­k gebruik gewoon niet nodig hebt. Het zou zijn alsof je in plaats van elke dag naar het werk te fietsen, plots overschake­lt op de vrachtwage­n.”

 ?? FOTO HBVL ?? Professor Milos Nesladek (tweede van rechts) en zijn team onderzoeke­rs.
FOTO HBVL Professor Milos Nesladek (tweede van rechts) en zijn team onderzoeke­rs.
 ?? FOTO HBVL ?? Een kwantumchi­p met in het midden een stukje artificiël­e diamant waarin de kubit zit.
FOTO HBVL Een kwantumchi­p met in het midden een stukje artificiël­e diamant waarin de kubit zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium