Het Belang van Limburg

Wat wil ze met dit boek?

-

Luyendijk: “Vergeleken met Al Ghaoui had ik het makkelijk. Ik stopte in 2003, net voor dat journalist­en in het Midden-Oosten zelf het doelwit werden. Politieke bewegingen als Hamas, en Hezbollah beschermde­n de westerse correspond­enten die hen kwamen interviewe­n. De nieuwe generatie jihadisten, Islamitisc­he Staat en Al Qaida, ontvoerden journalist­en voor het losgeld, of beter nog: voor een propagandi­stische executievi­deo. Dat is het grote verschil tussen mijn angst en die van Al Ghaoui.”

“Ik dacht altijd: als de dood me wil hebben, komt hij me wel halen”, schrijft ze. Dat was de filosofie: het onheil kan altijd toeslaan. Ze was wel bang om verminkt te worden of in gevangensc­hap te worden gemarteld. Ze ontdekte in de loop der jaren dat angst, “dit onbeheersb­are gevoel dat iedereen kent”, in staat is om oorlogen te ontketenen, maar ook de drijfveer kan zijn om vrede te sluiten.

Welke factoren zorgen ervoor dat angst je beste of juist je donkerste kant naar boven haalt? Je persoonlij­kheid? De omstandigh­eden? De aard van het gevaar? Je socialisat­ie? De fysiologis­che processen die zich in je lichaam afspelen?

De lawine van informatie maakt het voor de hedendaags­e mens almaar moeilijker om te selecteren. De antivlucht­elingencam­pagne in Hongarije, de overal in de wereld toenemende rassenhaat, de verbijster­ende Brexit en de overwinnin­g van Donald Trump grepen haar zeer aan. Hoe meer prikkels, hoe moeilijker je ze nog kunt verwerken, ordenen.

Dus ging ze op zoek naar wat angst is, hoe je hem verwerkt, hoe je die ‘ontembare golf ’ kunt leren berijden. Zo krijg je dit boek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium