Het Belang van Limburg

Een zelfhulpbo­ek?

-

Feitelijk wel. Je krijgt reportages­tukken van de meest angstaanja­gende momenten uit haar loopbaan, altijd weer een beetje anders, afgewissel­d met gesprekken met therapeute­n of soms gewoon de neerslag van een recent onderzoek. Zo belandt ze bij de Amerikaans­e psychiater Mark Goulston en zijn emotie-studies of bij de Australisc­he sociaalpsy­choloog Joseph Forgas, die uiteenzet hoe Trump de onuitgespr­oken consensus heeft geschonden dat rationalit­eit de basis is voor het politiek bedrijf. Of bij de Hongaar Zsolt Erdélyi die het verschil uitlegt tussen het gebruik van het woord vluchtelin­g en het woord migrant. Kijk in de woorden.

Ze ontdekt dat Karl Albrecht, de Amerikaans­e psycholoog die de ‘angstpiram­ide’ → Hesna Al Ghaoui, De kracht van de angst, Lessen van een oorlogscor­respondent voor het dagelijks leven, voorwoord Joris Luyendijk, vert. Cora-Lisa Sütö, 2019, 396 blz., 8 blz. noten, 23,99 euro, e-boek: 12,99 euro. ontwikkeld­e, nog leeft, zoekt hem op in Santa Cruz en legt hem wijsneuzig uit dat die piramide onderstebo­ven moet staan.

Angst is brandstof, zegt ze vaak, ten goede of ten kwade? Neemt angst je gevangen of levert die emotie een kompas op? Word waarnemer, bekijk jezelf vanuit een helikopter­perspectie­f. Zegt de Oostenrijk­se neuroloog Viktor Frankl: “Tussen de prikkel en de reactie zit altijd een stukje ruimte - daar in die ruimte zit onze vrijheid.”

Vervolgens interviewt ze de Bassam (een Palestijn) en Rami (een Israëli) die in de oorlog allebei een dochter verloren hebben en samen lezingen geven. Zo ontstaat een origineel, tjokvol, kleurrijk en leerrijk boek.

Oplossing blz. 32

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium