Het Belang van Limburg

Minder toppers, meer kansen voor Greg

CCC-kopman vindt in Oman drie aankomsten naar zijn zin

- Van onze verslaggev­er Werner BOURLEZ in Masqat

Geen renners van Deceuninck-Quick Step of Lotto-Soudal in de tiende Ronde van Oman, maar wel Greg Van Avermaet. Terwijl steeds meer renners hun neus optrekken voor deze zesdaagse rittenkoer­s die vandaag van start gaat, ziet de olympische kampioen Oman als de ultieme voorbereid­ing naar het Belgisch openingswe­ekend.

Opmerkelij­k: de Ronde van Oman wordt voor de tiende keer georganise­erd en Greg Van Avermaet miste maar één editie. Alleen zijn Zwitserse ploegmaat en kamergenoo­t Michael Schär en de Noor Alexander Kristoff doen beter met tien op tien. “Ik koers hier gewoon graag”, aldus de 33jarige renner van CCC. “En ik vind hier altijd de ideale omstandigh­eden om mij voor te bereiden op het klassieke seizoen: prachtig weer en vaak korte ritten.” Ondanks al die deelnames won Van Avermaet hier nog maar één keer, vorig jaar in Wadi Daygah Dam. Maar die aankomst zit er dit jaar niet bij. Toch krijgt onze landgenoot drie kansen van formaat op een nieuwe zege. Zaterdag zijn de spurters aan het feest, maar daarna zijn het drie ritten op rij voor punchers. Zondag in Al Bustan is het een vlakke aankomst, maar er zijn drie hellingen in de laatste 50 kilometer, de laatste op vijf kilometer van de aankomst. Maandag ligt de aankomst bovenop Qurayyat (2,8 km met een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 6,5 %). Dinsdag is er een korte, maar dynamische rit, met drie keer de beklimming van Al Jabal Street en een hellende aankomstst­rook. “Dat wordt misschien toch een massasprin­t, maar ik heb zeker kansen”, aldus Van Avermaet.

Van Avermaet verkende donderdag vier aankomstpl­aatsen. Om maar te zeggen dat het hem menens is in Oman. Bij zijn voornaamst­e tegenstand­ers geen renners van Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal. Slechts zeven teams uit de World Tour zijn van de partij. Er is met de Ronde van Colombia en de Ronde van de Provence grote concurrent­ie bijgekomen op de kalender. En volgende week starten ook de Ruta del Sol en de Ronde van de Algarve. Dus ook geen Chris Froome (winnaar in 2013 en 2014), Tom Dumoulin of Vincenzo Nibali (eindwinnaa­r in 2016).

Woensdag Alpe d’Huez

Bij de Belgen is het ook uitkijken naar Oliver Naesen en vooral Bart De Clercq. De renner van WantyGober­t maakt na bijna anderhalf jaar afwezighei­d zijn comeback in het peloton. Hij brak vorig jaar zijn heup en rijdt na drie operaties nu rond met een kunstheup. Naast Wanty zijn van Belgische zijde ook Sport-Vlaanderen-Baloise en Wallonie-Bruxelles van de partij. Vorig jaar ging de eindzege naar de Kazachse kampioen Alexey Lutsenko (Astana). De beslissing valt traditione­el woensdag op Green Mountain (5,7 km aan 10,5 %), die ze hier wel eens de Alpe d’Huez van Oman durven noemen.

RITTEN: Zaterdag 16/2: Al Sawadi Beach Suhar Corniche (138.5 km); Zondag 17/2: Royal Cavalry Oman - Al Bustan (138.5 km); Maandag 18/2; Shati Al Qurum – Qurayyat (192.5 km); Dinsdag 19/2: Yiti (Al Sifah) - Oman Convention and Exhibition Centre (131 km); Woensdag 20/2: Samayil - Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) (152 km); Donderdag 21/2: Al Mouj Muscat Matrah Corniche (135.5 km)

BELANGRIJK­STE PLOEGEN: CCC (Van Avermaet, Van Keirsbulck, Van Hoecke, Van Hooydonck), Astana (Lutsenko); UAE Emirates (Kristoff, Costa); Bahrain-Merida (Colbrelli, Pozzovivo); Dimension Data (Gasparatot­to, O’Connor); AG2R (Naesen, Dillier, Vandenberg­h); Katusha (Cras, Biermans, Haas); Cofidis (Bouhanni, Herrada); Direct Energie (Terpstra); Arkéa-Samsic (Greipel); Vital Concept (Coquard, Boeckmans); Wanty-Gobert (De

Clercq, Baugnies); Wallonie-Bruxelles (Planckaert); Topsport Vlaanderen (Van Hecke, Capiot, Menten); Roompot-Charles

(Steels); Rally (McNulty); Delko-Marseille (Grosu)

Ik vind hier de ideale omstandigh­eden om mij voor te bereiden op het klassieke seizoen: prachtig weer en vaak korte ritten Greg VAN AVERMAET

CCC Team

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Van Avermaet en zijn ploegmaats genieten van een koffietje in de zon.
FOTO GETTY IMAGES Van Avermaet en zijn ploegmaats genieten van een koffietje in de zon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium