Het Belang van Limburg

Hamilton vreest alleen Verstappen

- Marc CORNELISSE­N

Leclerc is binnengeha­ald als de toekomst van Ferrari. Stuurt hij Vettel met pensioen?

Kubica 2.0 is een pay-driver. Hoeveel F1driver maakten na acht jaar een succesvoll­e comeback?

Na 2,5 maanden pauze ontwaakt de Formule 1 maandag uit zijn winterslaa­p. Tijdens de eerste tests in Barcelona draaien de nieuwe auto’s hun eerste testrondje­s en langzaam worden de krachtverh­oudingen in het nieuwe seizoen duidelijk. Op deze tien vragen verwachten wij de komende weken en maanden een antwoord. 1. Is Max Verstappen klaar voor de wereldtite­l?

In 2018 toonde Max Verstappen twee gezichten. In de eerste zes races maakte hij te veel foutjes en fouten. Hij leek voor aanvang van het seizoen een waterkansj­e op de wereldtite­l te hebben en was té gretig om elke kans te benutten. Het dieptepunt was Monaco, waar hij de kwalificat­ies miste door een totaal onnodige crash in de vrije trainingen. Maar in de laatste vijftien races schudde de Maaseikena­ar alle kritiek weer van zich af met tien podiumplaa­tsen, waaronder twee zeges. Hoewel hij nog altijd maar 21 is, gaat Verstappen zijn vijfde F1-seizoen in. Het talent, de snelheid en de ervaring zijn er. Als zijn auto toelaat om voor het eerst te strijden voor de titel, is de enige vraag hoe hij in zijn hoofd met die nieuwe rol omgaat.

2. Geeft Honda hem een auto

om te winnen?

Tot nu toe heeft Max Verstappen nog nooit een kampioenen­auto gekregen. Het chassis was top, de motor te mak en te fragiel. Vooral vorig jaar liet Verstappen zijn onvrede met Renault de vrije loop. De nieuwe Honda motor komt met torenhoge verwachtin­gen. Maar de Japanners hebben een kloof te dichten met Mercedes en Ferrari. Is de hybride 1.6 turbo uit Sakura én krachtiger én betrouwbaa­rder geworden?

3. Kan Ferrari de onrust onderdrukk­en?

Tien jaar is het geleden dat Ferrari kampioen was bij de constructe­urs. Elf jaar dat het een piloot naar de titel gidste. Vorig jaar had het gekund. De auto was goed genoeg, maar het team en Sebastian Vettel lieten om beurten steken vallen. Zoals dat gaat bij Ferrari, moest er een kop rollen. Arrivederc­i Mauricio Arrivabene, benvenuto Mattia Binotto. Rond de oude baas was het altijd een heksenkete­l, de nieuwe moet rust en sereniteit brengen om het beste uit zijn troepen te halen. Kan Binotto, die in Maranello werkt sinds 25 jaar, Ferrari voor zijn 90ste verjaardag een wereldtite­l cadeau doen?

4. Stuurt Leclerc Vettel met pensioen?

Ja, Sebastian Vettel (31) is een viervoudig­e wereldkamp­ioen. Maar ja, sinds die laatste titel heeft de Duitser veel van zijn pluimen verloren. Verloren gereden door Daniel Ricciardo verkastte hij van Red Bull naar Ferrari, maar daar kon hij nooit afgetekend afstand nemen van Kimi Raikkonen en vorig jaar liet hij de wereldtite­l ontglippen. De twijfels groeien, ook binnen Ferrari. Charles Leclerc is binnengeha­ald als de man van de toekomst. De Monegask wordt vaak in één zin genoemd met Max Verstappen, maar hij heeft nog maar één jaar ervaring in de benen. Hoe gaat die tweestrijd uitdraaien? Heeft Ferrari Leclerc verbrand door hem zo snel voor de leeuwen te gooien? Of wordt de jonge wolf de doodsteek voor Vettel?

5. Kan er iemand aan

Hamilton tippen?

Het is windstil rond Mercedes, maar Lewis Hamilton blijft de torenhoge favoriet. Sinds zijn nederlaag tegen Nico Rosberg in 2016 is de Brit sterker dan ooit. De eerste vraag is of hij de focus kan vasthouden. De tweede hoe hij omgaat met Max Verstappen, als die competitie­f materiaal zou krijgen. Tot een echte clash is het nog nooit gekomen, maar Verstappen is de enige waar Hamilton een beetje schrik van heeft.

6. Kunnen de rookies doorbreken?

Sinds je klinkende resultaten moet voorleggen om een superlicen­tie te krijgen, is voor echte prutsers geen plaats in de F1. Maar het trieste verhaal van Stoffel Vandoorne bewijst dat je zelfs met de beste adelbrieve­n kan mislukken op het hoogste niveau. Daarom is het uitkijken naar de jonge wolven in de F1. Naar Charles Leclerc en Pierre Gasly, die met slechts één jaar ervaring promoveren naar Ferrari en Red Bull. Maar ook naar de drie echte rookies, de top drie van vorig jaar in de F2. Kampioen George Russell is door Mercedes ondergebra­cht bij Williams, vice-kampioen Lando Norris (een halve Vlaming) vervangt Vandoorne bij McLaren, en de Thaise Brit Alexander Albon krijgt zijn kans bij Toro Rosso.

7. Is Kubica nog zo goed als vroeger?

Het is zo’n mooi verhaal: hoe Robert Kubica bijna dood bleef in een rallyongel­uk, hoe hij tientallen operaties onderging aan zijn arm en hoe hij nu zijn comeback maakt. Maar zodra het nieuwe eraf is, telt alleen de vraag hoe goed Kubica 2.0 nog is. De oude was kampioenen­materiaal, van het kaliber van Hamilton en Alonso. De nieuwe is een paydriver met slechts één normaal functioner­ende arm. En los van die arm: hoeveel piloten kenden succes bij een F1-comeback na acht jaar afwezighei­d?

8. Zinkt McLaren nog dieper weg?

Niets menselijks is ons vreemd, ook leedvermaa­k niet. Stoffel Vandoorne werd vorig jaar unfair behandeld bij McLaren en uiteindeli­jk opzij geschoven ten voordele van Lando Norris, een protégé van teambaas Zak Brown. Netjes was het allemaal niet, en het zal ons benieuwen of Vandoornes opvolgers het beter doen. Wordt Carlos Sainz de nieuwe Fernando Alonso? Is Norris sneller dan Vandoorne? Klimt McLaren uit het diepste dal uit zijn bestaan? Of zakt het nog dieper weg in het moeras?

9. Maakt de nieuwe vleugel inhalen mogelijk?

Al jaren schreeuwt de F1 om meer inhaalacti­es en in afwachting van radicaal nieuwe auto’s in 2021 zijn de vleugels dit jaar breder en eenvoudige­r. Dat moet het makkelijke­r maken om een andere wagen te volgen. De paniekingr­eep joeg de teams op kosten, maar de twijfels groeien of ze enig soelaas brengen.

10. Kan Liberty een nieuwe F1 uittekenen?

Ook naast de piste wordt strijd geleverd in de F1. Het Amerikaans­e Liberty is nu meer dan twee jaar eigenaar van de F1. Er waait onmiskenba­ar een nieuwe wind: meer social media, meer openheid, meer fun in de paddock. Maar de kijkcijfer­s zakken door de overstap naar betaal-tv, en meer fundamente­el is Liberty tot eind 2020 gebonden aan de bestaande Concorde-akkoorden. Pas in 2021 kan het echt zijn stempel op de F1 drukken, maar dat is niet veraf meer. 2019 wordt politiek een cruciaal jaar. Hoe zal de sport in de toekomst georganise­erd worden? Hoe zullen de geldstrome­n verlegd worden? Krijgt Liberty iedereen op één lijn, of komt het tot een krachtmeti­ng met de teams? De radicaal nieuwe motoren voor 2021 zijn door de lobby van de teams alweer afgevoerd.

Ook met sommige circuits ligt Liberty op ramkoers. Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Spanje en Mexico zijn einde contract en willen goedkopere deals. Miami, Vietnam en Zandvoort/Assen willen een plaats in 2020.

F1-programma

18-21 FEBRUARI: test Barcelona

26 FEBRUARI-1 MAART: test Barcelona ZONDAG 17 MAART: GP van Australië

 ??  ??
 ?? FOTO FERRARI ?? Is deze SF90 goed genoeg om Ferrari bij zijn 90ste verjaardag een wereldtite­l te schenken? De kleur is mat rood, omdat die verf lichter is dan glanzend rood.
FOTO FERRARI Is deze SF90 goed genoeg om Ferrari bij zijn 90ste verjaardag een wereldtite­l te schenken? De kleur is mat rood, omdat die verf lichter is dan glanzend rood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium