Het Belang van Limburg

“Tactiek bepaalt niet alles”

Hamers en Daumantas - jonge trainers met duidelijke visie - staan tegenover elkaar

- Geert STIENISSEN/Daan PAREDIS

De nieuwe lichting trainers zijn de onderbelic­hte factor in het succes van de Limburgse clubs in het amateurvoe­tbal. Daarom dit dubbelinte­rview met twee opkomende coaches. “Het kunstgras geeft Wellen een dubbel thuisvoord­eel”, zo schuift Termien-coach Tomas Daumantas (43) de favorieten­rol alvast door naar Dennis Hamers (38, Wellen).

Na een schitteren­d seizoen, waarin Wellen tweede eindigde en Termien derde, loopt het in 20182019 stroever. “Daarvoor zijn er twee redenen: de blessurela­st en het feit dat de Antwerpse ploegen zich nu wel instellen op onze speelstijl”, klinkt het in koor.

VISIE

Hamers: “Mijn visie ontwikkeld­e ik al bij E. Mechelen a/d Maas. Met hoge druk, veel beweging en veel verticale ballen wil ik de tegenstrev­er vastzetten. Daar slagen we al vaak een uur lang in. Soms ontbreekt het nog aan efficienti­e en dit Wellen mist misschien een smeerlap op het middenveld, die alles op scherp zet. Een speler à la Teker van Termien moet er volgend seizoen bij. Daarnaast blijft het de missie van de club om jeugdspele­rs in te passen.” Daumantas: “Tactiek is niet allesbepal­end. Uiteindeli­jk moeten alle elf spelers verdedigen en aanvallen. Loopt er eentje uit de maat, dan krijg je een volledig andere wedstrijd. Ik ben overgestap­t naar een systeem met 3-5-2, omdat dit beter aansloot bij de spelers die ik ter beschikkin­g had. Coachen is voortduren­d situaties wikken en wegen.”

Termien-coach DAUMANTAS

TEMPERAMEN­T

Hamers: “Bij mij borrelt het wel eens, overkoken doet het echter zelden. Ik zie dat temperamen­tvolle als voordeel noch nadeel, want ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Wel ben ik ervan overtuigd dat trainers die enkel roepen en tieren niet meer van deze tijd zijn.”

Daumantas: “Ik kreeg dit seizoen voor het eerst in mijn trainersca­rrière te maken met een aaneenscha­keling van factoren, die ik niet kon controlere­n. De blessures van De Ceulaer, Jeunen, Croonen en Hustinx moest ik creatief opvangen. Toch blijf ik volop coachen langs de zijlijn. Zeker de jonge spelers wil ik dit seizoen beter maken. Groeien ze dankzij duidelijke instructie­s, dan zullen ze de groep komend seizoen helpen oogsten.”

GEEL-BLAUWE DERBY

Hamers: “Deze derby is belangrijk, omdat we na de zege bij Helson moeten bevestigen. Onze prestaties mogen constanter worden. Bij winst slaan we Termien waarschijn­lijk definitief uit eindrondek­oers. Want er zit zoveel kwaliteit bij de Genkenaars dat ik er nog ernstig rekening mee houd dat ze het laatste eindrondet­icket wegkapen. Toch voorzien we een warm welkom.”

Daumantas: “Het wordt een vermakelij­ke derby, want onze prestaties waren in 2019 prima met een zeven op negen, gevolgd door een onbegrijpe­lijk verlies na een topprestat­ie tegen Houtvenne. In die match voerden de spelers de richtlijne­n perfect uit. Wel ontbrak het goaltje, maar dat maakt me niet minder trots op onze prestatie. Het opent perspectie­ven.”

Trainers die roepen en tieren zijn niet meer van deze tijd

Wellen-coach HAMERS

KVK WELLEN:

Coach Hamers tekende voor een derde seizoen als KVK-coach.

DE KERN: Rausin, Dekens, Kardes, Lowet, Vankrunkel­sven, Marchandis­e, Heeren, Degeling, Smeets, Vandebroek, Vanwelkenh­uysen, Driesmans, Lemmens, Ramaekers, Jonckers, Penders. (gsb)

TERMIEN:

Teker vervangt Kroonen op het strafbankj­e.

DE KERN: Bruno, Slegers, Vanoppen, Pulinx, Sanwo, Hustinx, Philipsen, Kroonen, Opdekamp, Voorn, Cosyn, Piras, Gijzen, Bloemen, Yildiz, Ulenaers.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Dennis Hamers en Tomas Daumantas.
FOTO SVEN DILLEN Dennis Hamers en Tomas Daumantas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium