Het Belang van Limburg

“Sfeer zal bepalend zijn”

Smeert Alken Wellen eerste nederlaag aan in dé derby?

- Rob KWANTEN

Liefst 800 toeschouwe­rs zagen Wellen in de heenronde met 2-3 winnen op het veld van Alken. De piepkleine Wellense turnzaal De Bron zal straks dus snel gevuld zijn. Bij winst lijkt het ongeslagen Wevoc bijna zeker van de titel. Alken kan zichzelf met drie punten weer tot titelkandi­daat bombardere­n. Met Sien Ory en Jana Pieters, de libero’s van beide teams, blikken we vooruit op dé derby van het jaar.

“Ik heb onlangs het filmpje van die tie-break nog eens bekeken. Het blijft toch pijn doen, hoor.” Jeval-libero Jana Pieters (23) heeft de 2-3-nederlaag duidelijk nog niet helemaal verwerkt. “In die tie-break ging het van 14-10 naar 14-16. Een mokerslag en een fikse deuk in onze thuisreput­atie. Ook tegen Beerse lieten we het in de Alk afweten. Als we wat koelbloedi­ger waren geweest, speelden we straks een rechtstree­ks duel voor de eerste plaats. Nu moeten we winnen om in het spoor van Wellen te blijven, ook al hebben we een wedstrijd minder gespeeld. Bij een nederlaag denk ik dat Wellen gewonnen spel heeft.”

Kriebels

Sien Ory is dit seizoen meer dan ooit het slot op de Wellense deur. De 23-jarige Borgloonse is een jeugdprodu­ct van Wevoc en bezig aan haar twaalfde seizoen. “Onze sterke eindspurt vorig seizoen deed het beste verhopen. Maar dat we na zestien wedstrijde­n ongeslagen op kop zouden staan, had ik niet verwacht”, aldus Ory. “Zeker omdat de tegenstand niet verzwakt is. Net als Beerse, Geel en Alken zijn we gewoon sterker geworden. Ja, we kunnen de titel ruiken. Het zou mijn eerste kampioensc­hap zijn. Dat geeft wel wat kriebels in de buik, ja.”

Kampioen worden staat gelijk met promoveren naar de Liga B. Na de degradatie van Uikhoven is daarin dit seizoen geen Limburgse ploeg vertegenwo­ordigd. “De meningen binnen ons team zijn wat verdeeld”, vertelt Pieters. “Wij willen zo hoog mogelijk eindigen. Als je de titel kan pakken, vind ik dat je daar alles voor moet doen. Maar voor de club is promotie geen doel op zich.” Sien Ory treedt haar collega bij. “Ik vind het eigenlijk wel leuk in eerste divisie. Ik heb het altijd een fijne reeks gevonden. Goed niveau, fijne tegenstand­ers. Maar kampioen worden in het shirt van Wellen is een kinderdroo­m. Dat feestje wil ik voor geen geld van de wereld missen. Het avontuur in Liga B neem ik er met plezier bij”, lacht Ory.

Kleine hal

Één ding staat vast: er zullen zaterdagav­ond bij de toeschouwe­rs weer enkele potjes overkoken. “Die wedstrijd maakt heel wat los in onze regio”, weet Sien Ory. “De sfeer in onze kleine hal zal ook weer bepalend zijn. Een voordeel voor ons. Ik heb er onwaarschi­jnlijk veel goesting in.”

Ook Pieters kan amper wachten. “We hebben twee weken geen match gespeeld. Op training ging het er scherp aan toe. Iedereen wil er staan. Het derbygevoe­l leeft ook heel erg bij ons. Al klikt het wel goed tussen de speelsters, hoor. Met Lauren en Hans Bungeneers, die ik nog ken van mijn periode bij Hasselt, heb ik nog veel contact. Ook met Laura Withofs.”

tot een eerste gesprek over een eventuele overstap. Uiteindeli­jk heb ik besloten om de uitdaging aan te nemen”, zegt Krcmar, die ook vennoot wordt bij SDM-Valorum. “Het wordt mijn taak om de Smart Deals onder de aandacht te brengen bij ondernemer­s langs beide kanten.” En dan moet de uitrol naar Nederland volgen.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Sien Ory en Jana Pieters: “Deze wedstrijd maakt heel wat los in onze regio.”
Foto SERGE MINTEN Sien Ory en Jana Pieters: “Deze wedstrijd maakt heel wat los in onze regio.”
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Manfred Krcmar (links) en Jan Verbrugge van SDM-Valorum.
FOTO SVEN DILLEN Manfred Krcmar (links) en Jan Verbrugge van SDM-Valorum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium