Het Belang van Limburg

Limburgse werknemer zit 14,8 dagen in een jaar ziek thuis

SD Worx ziet ziekteverz­uim stijgen

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De Belgische werknemer blijft steeds vaker thuis wegens ziekte. Dat blijkt uit cijfers van de HR-dienstverl­ener SD-Worx. Gemiddeld zat een werknemer vorig jaar 12,6 dagen thuis wegens ziekte. In Limburg was dat nog meer: 14,8 dagen. Bijna twee derde van alle werknemers was minstens één dag ziek.

Het ziekteverz­uim is de voorbije tien jaar fors gestegen. Vorig jaar bedroeg het 5,81 procent: dat betekent dat de Belg van 100 te presteren dagen gemiddeld 5,81 dagen afwezig was wegens ziekte. In 2017 was dat nog 5,54 dagen. In Limburg gingen op die manier zelfs 6,79 werkdagen op 100 verloren.

De voorbije tien jaar steeg het ziekteverz­uim in ons land met 40 procent. Dat blijkt uit het aantal ziektedage­n. De Belgische werknemer was vorig jaar 12,6 dagen ziek. In 2008 waren er dat nog 9,4. De Limburger was gemiddeld 14,8 dagen ziek, twee volle dagen meer dus. Het goede nieuws is dat 36 procent van de werknemers niet ziek werd, of daar toch niet voor thuis bleef. Bijna twee derde van de Belgen zat vorig jaar wel minstens één dag ziek thuis. SD Worx haalt de cijfers bij 700.000 werknemers van 20.500 bedrijven uit de privésecto­r.

Vergrijzin­g en stress

Volgens Jan Denys, arbeidsmar­ktspeciali­st bij Randstad, is de vergrijzin­g een van de mogelijke oorzaken. “Oudere werknemers zijn vaker ziek, en ook langer.” De vergrijzin­g is echter niet de enige reden. “Het werk op zich is meer stresseren­d geworden, maar we hebben ook ons leven meer stresseren­d gemaakt. Bovendien lopen privé en werk steeds meer in elkaar over”, verklaart Denys.

Langdurig

De voorbije tien jaar is vooral het langdurig ziekteverz­uim gestegen. Het aantal werknemers dat langer dan een maand ziek is, steeg sinds 2008 met liefst 75 procent. Vorig jaar zat 12,3 procent van hen tussen één maand en één jaar ziek thuis. “Een burn-out is geen verkoudhei­d, het duurt wel even voor je daar overheen bent”, aldus Jan Denys. “Bovendien zijn oudere werknemers als ze ziek zijn ook langer buiten strijd.” Vooral grotere ondernemin­gen worden met langdurig zieken geconfront­eerd. “Het lange ziekteverz­uim stijgt sterker in de grote organisati­es met meer dan 1.000 werknemers. Bij bedrijven met minder dan 50 werknemers zien we een stabiliser­ing of zelfs een lichte terugval”, aldus Peter Beeusaert, senior consultant bij SD Worx.

Ook de kosten verbonden aan ziekteverz­uim zijn gestegen. In een bedrijf van 100 werknemers kost ziekteverz­uim gemiddeld 100.000 euro per jaar, zonder vervanging­s- of andere kosten. Dat het ziekteverz­uim blijft stijgen, duidt er volgens Jan Denys op dat het een complex probleem is, zonder een eenduidige oorzaak. “Anders was het probleem al lang aangepakt.”

 ?? FOTO HBVL ?? Bijna twee derde van de Belgen zat vorig jaar minstens één dag ziek thuis, blijkt uit de cijfers van SD Worx.
FOTO HBVL Bijna twee derde van de Belgen zat vorig jaar minstens één dag ziek thuis, blijkt uit de cijfers van SD Worx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium